promi-banner onacall01

132. Niets is goed of slecht

Download PDF

Beste Erik

Of collega’s je naar de mond praten of niet ligt denk ik voor een groot deel aan de cultuur waarin je werkt en aan jezelf. Mijn collega’s in Roemenie bijvoorbeeld vertellen mij niet graag wat zij beoordelen als ‘slecht’ nieuws. Als zij dingen hebben waarvan zij aannemen dat ik die niet leuk vind of wellicht ‘boos’ over zou kunnen zijn dan vermijden zij dit onderwerp. Bovendien reken ik mijn collega’s nooit af op fouten. Ik zal nooit iemand ‘straffen’. Ik gebruik fouten graag om van te leren. Echter alleen al het bespreken van de fout wordt door sommige collega’s al gezien als een soort straf. Ze vergeten het liever dan er iets constructiefs mee te doen. Een fout is niet erg. Een fout is zelfs erg waardevol als je er lering uit trekt.Je gezinsleven is denk ik zeker van invloed op je functioneren als ondernemer en natuurlijk ook als werknemer. Als je thuis veel problemen hebt dan kan het niet anders dan dat je die meeneemt naar je werk. Wij zijn geen robots en het is niet eenvoudig om de knop op om te zetten op je werk. Omgekeerd geldt dit ook. Als je veel positieve energie meeneemt vanuit je werk heeft dit zijn uitwerking op je gezin omdat je fluitend binnenkomt.

Het is prettig voor zowel je werksituatie alswel je gezinssituatie dat geen van beiden onder elkaar lijden. Als het slecht op werk gaat wil je niet dat dit zijn invloed heeft op je gezinssituatie en omgekeerd. Ik kan het een niet geheel los krijgen van het ander maar wel zo dat ik tijdens mijn werk niet gehinderd wordt. En als het slecht gaat op werk kan ik dit prima van mij afzetten (en dus ook als ik thuis ben).

Hoe ik dit voor elkaar krijg is erg simpel maar niet makkelijk. Het heeft heel veel mentale training gekost. En nu deel ik iets met je wat je misschien nog wel conceptueel gaat begrijpen maar je zeker niet zomaar eigen kunt maken want alles in je denkwereld zal zich hier tegen verzetten.

In mijn leven is er nauwelijks iets goed of slecht. Ik ben namelijk niet goed in staat om iets als goed of slecht te beoordelen. Is regen goed of slecht weer? Is droog heet weer goed of slecht? Was de crisis in 2009 goed of slecht? Is ruzie met je vrouw goed of slecht? Is een enorme omzettoename goed of slecht? Linda, mijn spirituele coach, deelde het volgende verhaaltje met mij:

‘Op een dag stond er een mooi sterk paard in de wei van een boer en zijn buurman zei dat hij geluk had. De boer haalde zijn schouders op en zei niets. De volgende dag viel de zoon van de boer van het paard en brak zijn been. De buurman uitte zijn medeleven en zei dat de boer enorme pech had nu zijn zoon niet kon werken. De boer haalde zijn schouders op en zei niets. De volgende dag werden alle jongens opgeroepen voor het leger maar niet de zoon van de boer. De buurman zei dat de boer enorm geluk had nu zijn zoon een gebroken been had.

Kan weer goed of slecht zijn? Natuurlijk niet. Weer is weer en weer doet wat het altijd doet. Weer zijn.

Was de crisis in 2009 goed of slecht? Wij hebben sindsdien onze productiviteit verviervoudigd.

Is ruzie met je vrouw goed of slecht? Waarschijnlijk broodnodig en daarnaast niet te vermijden.

Is een enorme omzettoename goed of slecht? Sommige bedrijven gaan er failliet door, anderen worden sterker.

Als het je lukt om geen goed of slecht stempel te drukken op de gebeurtenissen in je leven gaat er een wereld van mogelijkheiden voor je open. Het zal voelen als een enorme bevrijding omdat je niet meer gelitmiteerd wordt door de vele mentale beperkingen die goed en slecht je opleggen. Wellicht kan de volgende uitspraak van Cruijff je hier bij helpen: ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.