promi-banner onacall01

127. Hebzucht en angst

Download PDF

Hoi Gerard

Dat je nog weet dat ik drie maanden bij een effectenmakelaar heb gewerkt als verkoper. Precies zoals in de film Wall Street, aandelen verkopen aan particulieren. Ik vond het er vreselijk. Niet vragen aan mensen wat zij willen maar iets opleggen.Het was ook wel een beetje een sign of the times. Aandelen stegen alleen maar en mensen werden hebberig. Je was dom als je niets in aandelen deed. In deze periode, eind jaren tachtig, schepte iedereen op dat de vakantie betaald was door een ritje op de aandelenmarkt. En veel particuliere aandelenbrokers speelden toen in op deze trend.  Aangewakkerd door de hebzucht van particuliere beleggers.

Dit is tegelijkertijd een van de redenen waarom markten altijd overdrijven; gedreven door de hebzucht van beleggers en als keerzijde hiervan de angst van deze zelfde beleggers. Deze twee emoties zorgen voor de meeste volatiliteit op de beurzen. Als je rustig blijft kan je hiervan profiteren. Zoals bijvoorbeeld meneer J.P. Morgan (van die Amerikaanse bank). Die kocht van mensen met witte hoofden en verkocht aan mensen met rode hoofden.

Diezelfde basisemoties van angst en hebzucht bepalen volgens mij ook voor een deel waarom sommige mensen ondernemers worden en de meeste mensen niet.

Als je ondernemer bent is je toekomst en financiële situatie onzeker. Hier kan je angstig voor zijn. Ten tweede kiezen de meeste mensen mogelijk door hebzucht liever voor een zekere salarisverhoging op korte termijn dan een mogelijk hoger inkomen op langere termijn met een ongewisse uitkomst.
Wat zou dan het verschil maken dat een enkeling besluit om een onderneming te starten en anderen niet ?
Missen ondernemers een antenne voor het signaleren van risico’s of worden bij niet ondernemers de risico’s juist sterker naar voren gebracht? Dat vraag ik me wel eens af, want zoals je weet is een leven als een ondernemer intenser. Je bent intenser gelukkig als iets slaagt, maar ook intenser ongerust als iets niet lukt.

Ik denk dat er geen ondernemer is die niet nachtenlang wakker heeft gelegen omdat hij of zij in een periode vol tegenslagen zat. En toch kiezen mensen ervoor. Wat denk jij dat het is, dat slechts sommigen dit risicovollere bestaan kiezen?

Groet,

Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.