promi-banner onacall01

133. Lachen als een boer met kiespijn

Download PDF

Beste Gerard

De boer had velden vol appelbomen gepland. De buurman zei dat het erg mooi was en dat hij geluk had met zo’n productiemiddel maar dat hij wel al zijn eieren in één mandje legde. De boer haalde zijn schouders op. Er kwam vervolgens een schimmelinfectie in de appels en de hele oogst mislukte. De buurman zei tegen de boer ‘ik heb je gewaarschuwd ‘ en de boer haalde zijn schouders op. Het volgende jaar probeerde de boer het met aardappelen. De buurman zei sarcastisch ‘je hebt in ieder geval iets te eten’ en de boer haalde zijn schouders op. De bevolking stapte vervolgens massaal over op pasta en rijst en de boer bleef met zijn hele voorraad zitten.De buurman zei tegen de boer ‘ik werk bij de bank en ik kom je vertellen dat je geen financieringen meer krijgt en ik je landerijen en boerderij in beslag neem’. De boer haalde zijn schouders op en trok met zijn zoon de wijde wereld in. Ze sliepen onder bruggen en leefden van de bijeen gebedelde centen verkregen door de zielige zoon met het gebroken been. ‘s Nachts als het koud werd, trok de boer zijn jas nog maar eens hoger over zijn schouders.

Ik heb net de biografie van Elon Musk gelezen. Hij is compleet het tegenovergestelde van die boer. Van jongs af aan wilde hij de wereld verbeteren door de mensheid de kans te geven interplanetair te reizen, zonne energie op wekken en vervoer via elektrische auto’s. Hij is nu ergens in de veertig en heeft drie bedrijven die precies deze producten maken en zijn vermogen wordt op tien miljard dollar geschat. Hij is extreem doel gedreven en gaat door roeien en ruiten om zijn zin te krijgen en zijn doelen te halen. Zijn schouders ophalen deed hij alleen toen zijn eerste vrouw hem verliet. Hij zei dat als ze een werkneemster was geweest hij haar allang  had ontslagen.

Ik denk dat als je met de instelling van ‘Je Linda ‘ leeft, je waarschijnlijk gelukkiger bent dan Elon Musk. Maar een bedrijf opbouwen lukt je niet tenzij je geluk hebt zoals de buurman af en toe zei in je vorige column.

Groet,

Gerard

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.