promi-banner onacall01

37. Tegenslagen maken het succes

Download PDF

Beste Jan,

Ik heb veel bewondering voor topsporters. Ook voor de “verwende” voetballers. Want of je nu veel of weinig geld verdient, je haalt alleen de top als je er alles voor geeft. Je wordt geen topper door geld. En een topper blijf je door continue je best te doen. Geld is een gevolg en geen oorzaak van succes. Hoeveel geld je mij ook geeft om Wimbledon te winnen, ik zal niet winnen.Ik heb topvoetballers gesproken en allemaal vertelden ze mij dat zij de top haalden omdat ze meer en harder trainden dan de rest. Heel veel opofferingen. Een enorme wil om te slagen. Een passie die zich niet laat stoppen door de vele tegenslagen die op hun weg kwamen. Cruijff zei ooit: “natuurlijk ben ik beter, want ik heb waarschijnlijk zo’n 10.000 keer vaker de bal aangeraakt dan welke andere speler dan ook”.

Volgens mij is een succesvolle sporter niet anders dan een succesvolle ondernemer. De basis van succes in sport is dezelfde volgens mij als bij ondernemen en werken. Topsporters kenmerken zich door hun geweldige beheersing van techniek. Een succesvolle verkoper kan alleen maar succesvol zijn als hij of zij haar verkoopkennis beheerst als geen ander. Om dit niveau te bereiken moet je hard trainen en dus ook hard werken en leren. Maar je hebt niet alleen een perfecte techniek nodig. Je moet deze ook op peil houden en verbeteren en weten toe te passen en daar is veel inspanning en discipline voor nodig: trainen, werken, leren, gezond zijn van lichaam en geest….

Om dit allemaal vol te kunnen houden heb je een instelling nodig die je het mogelijk maakt om er helemaal voor te gaan. Topsporters zijn zo gedreven dat ze zelfs bij enorme tegenslagen toch doorgaan. Veel mensen zijn niet succesvol omdat ze bij tegenslagen het bijltje er bij neer leggen. Je hebt een houding nodig die sterker is dan de grootste tegenslag, die talrijker is dan het aantal tegenslagen dat je op je weg tegenkomt en die precies weet wat het doel is.

Uiteindelijk moet je succes willen en er in geloven. Ik heb onlangs afscheid moeten nemen van onze Country Manager in Polen. Een geweldige vent. Werkt heel erg hard, is een heel goed mens, was een van onze beste Managing Consultants (zijn baan voordat hij Country Manager werd) maar na 6 jaar in Polen deed hij qua omzet en winst minder dan voorheen als Consultant. Aan zijn harde werken en zijn discipline lag het niet. De reden waarom hij het niet tot een succes kon maken was het gebrek aan wil om nieuwe technieken te ontwikkelen die hij voor deze rol nodig had. Het niet kunnen zien wat er nodig is, en ook alle advies en tips en resultaten negeren c.q. ontkrachten met allerlei redeneringen die hoofdzakelijk er op neer komen dat de markt, de klanten, het personeel, de producten schuld zijn aan het niet behalen van het beoogde succes. Heel erg jammer.

Succes is weggelegd voor iedereen. Je hebt wel een sterke mix nodig van techniek, discipline en instelling. En daar ga je zelf over. Zo simpel is het. Zo moeilijk ook want dat vergt fysieke en mentale inspanning. Als je succesvol bent heb je hier aan voldaan. Als je een succesvol iemand ziet weet je wat diegene er allemaal voor heeft moeten doen. Leuk he?

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.