promi-banner onacall01

57. Onverwachte gebeurtenissen, flexibel anticiperen

Download PDF

Beste Gerard,

Als ik jou strategie aanpassingen op de crisis van 2008 analyseer kun je je zeker tot de Jugaad-innovators scharen. Meer doen met minder heb je waargemaakt en ik weet zeker dat je, nu de crisis begint op te lossen, je de vruchten van je werk gaat plukken.

Enkele van de laatste artikelen waar we over schreven gingen over flexibel zijn en anticiperen op structurele ontwikkelingen. Echter er vinden ook gebeurtenissen plaats waar je als ondernemer heel weinig aan kunt doen en waarvan een ieder weldenkend mens van zegt: “hoe is het mogelijk dat zoiets kan gebeuren in een democratisch land als Nederland”.

Per 1 januari zijn de accijnzen op o.a. benzine, diesel en lpg in Nederland weer omhoog gegaan, terwijl in Nederland al de hoogste prijzen gelden in Europa. Prijzen in omliggende landen als België en Duitsland liggen soms meer dan 10-20% lager dan in Nederland. Dit betekent dat automobilisten in de grensstreek net over de grens gaan tanken.

Als kleine ondernemer met 1 tankstation kun je hier weinig aan doen en had je hier achteraf gezien op moeten anticiperen en wel op de volgende wijzen: 1. Ga er van uit dat de politiek niet altijd betrouwbaar is; 2. Zorg in tijden van voorspoed voor voldoende reserves; 3. Spreid je inkomstenbronnen, meer tankstations in verschillende gebieden en met een groter artikelassortiment; 4. Sluit je aan bij vertegenwoordigers van gelijkgestelden, zodat je gezamenlijk actie kunt ondernemen; 5. Schroom niet om te kiezen voor rechterlijke stappen.

Een tweede voorbeeld van een onverwachte gebeurtenis deed zich voor bij de enige grote aluminiumfabriek in Nederland, gevestigd in een gebied waar de energie letterlijk al jaren in overvloed uit de grond wordt gehaald en waar de opbrengsten al jaren in de schatkist van Nederland wordt gestort. Zowel aardgas als olievelden bevinden zich in de directe omgeving van de fabriek. Echter de energieprijs voor individuele bedrijven wordt centraal bepaald en ligt op een veel hoger niveau dan de elektriciteitsprijzen van de concurrerende bedrijven die over de grens zijn gevestigd. De Duitse bedrijven betalen veel minder voor de elektriciteit, als gevolg van een doeltreffende industrie- en energiepolitiek van Duitsland.

De fabriek in Nederland gaat failliet en dat betekent direct ontslag voor zo’n 600 werknemers en daarnaast nog honderden gedupeerde personen die indirect met de fabriek een relatie hebben. Het tekort van de fabriek als gevolg van de hoge elektriciteitskosten wordt geschat op zo’n €8 miljoen, terwijl de uitkeringen bij een faillissement een veelvoud van dit bedrag betekent.

Het is te hopen dat met een doorstart en hulp van de Nederlandse overheid het grootste deel van de werkgelegenheid behouden blijft. Vertegenwoordigers van alle Nederlandse ondernemers zouden op moeten staan en moeten strijden voor behoud van deze fabriek in Nederland en in een gebied waar al veel werkloosheid heerst en waar heel Nederland al jaren van heeft geprofiteerd.

Groet,

Jan

3 Responses to 57. Onverwachte gebeurtenissen, flexibel anticiperen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.