promi-banner onacall01

62. Anticiperen

Download PDF

Beste Jan,

Ik heb soms het gevoel dat ik met mijn bedrijf in alle 4 de fases tegelijk zit. Trouwens, in heel mijn ondernemende leven heb ik hier nooit veel aandacht aan geschonken. En nu ik er over nadenk, ik heb nooit goed geweten wat ik met deze informatie zou moeten doen. Wij hebben nu bijvoorbeeld een nieuw uitzendprodukt: internationaal verlonen ofwel A1 Verloning. Wij zijn een van de weinige aanbieders in Nederland en breken als het ware de markt open. Andere partijen zijn nog niet actief maar dat komt natuurlijk wel. Wij zitten duidelijk in de groeifase. Wij proberen zo snel mogelijk marktaandeel te veroveren en de klanten aan ons te binden door het verlenen van top service tegen scherpe prijzen om mogelijke toekomstige aanbieders geen kans te geven.

Nu besef ik mij opeens dat kennis en inzicht in de door jou beschreven fases inderdaad belangrijk zijn omdat je kunt anticiperen op wat ongetwijfeld komen gaat en je nieuwe ontwikkelingen en bedreigingen een stap voor kunt blijven.

Nu ik nog meer de hand in eigen boezem steek constateer ik dat ik altijd in de “groei” en “fading” fase heb ondernomen. Toen ons bedrijf in Slowakije in de “mature” fase kwam deden wij het slecht. Pas de laatste jaren hebben wij hier een antwoord op. Ik denk zomaar dat de “mature”- en “terminal” fase niet aan ons, als bedrijf, en zeker niet aan mij, goed besteed zijn. Past niet in onze bedrijfscultuur en al helemaal niet bij mijzelf. Voordat we dus in zo’n fase terechtkomen hadden wij onze maatregelen moeten nemen. En omdat wij (lees: ik) geen bewust besef hadden van wat ons te wachten stond toen wij vrij en blij aan het groeien waren moesten wij een paar jaar later onze wonden likken. Trouwens niet alleen in Slowakije maar ook in Roemenië.

Op dit moment zitten wij met een aantal diensten in de “mature” en “terminal” fase terwijl een van onze diensten overduidelijk in de “groei” fase zit. Door de verkopen uit deze activiteit worden nu hogere marges gerealiseerd en komt ons bedrijf weer op een hoger niveau (qua omzet- en winst).

Dus Jan, ik ben het met je eens. De ondernemer heeft er veel belang bij om een goed besef te hebben in welke fase hij of zij zicht bevindt. Of je nu een groot of klein bedrijf bent. Inzicht helpt je te anticiperen. Ik denk dat veel ondernemers van kleinere bedrijven intuïtief reageren op de veranderingen in de markt. Maar ik constateer dat er voor veel ondernemers werk aan de winkel is.

Volgens mij doen bedrijven als bijvoorbeeld IBM, GE en Volkswagen het uitermate goed terwijl Nokia en Microsoft een flinke steek hebben laten vallen. En het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Als je in de groeifase zit moet je je nu al beseffen dat je je kosten enorm goed onder controle moet houden omdat straks de marges naar beneden gaan, om maar een voorbeeld te noemen.

Mijn dank is groot Jan!

Groeten, Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.