promi-banner onacall01

66. Help, ik groei!

Download PDF

Beste Jan,

Tja, Oekraïne en Rusland. Ik denk dat de Oekraïne Rusland hard nodig heeft. Volgens mij zou van de economie in de Oekraïne zonder de Russische bedrijven in de Oekraïne niets overblijven en het zou waarschijnlijk nog corrupter zijn zonder de Russen (laat in godsnaam de EU geen € 11 miljard overmaken naar de Oekraïne want dit geld zal rechtstreeks in de zakken van de regeringsleiders belanden, zoals dat bijna in heel Oost Europa gebruikelijk is). Wij hebben trouwens een kantoor in Donetsk en door al dit gedoe gaat het een stuk minder. De Oekraïense Hrivna is van 7 naar 18 gezakt (voor 1 euro).

En nog iets over jouw beeld over Russen die hebberig, ongemanierd en weinig respectvol zouden zijn. Door te generaliseren doe je veel mensen onrecht. En ik denk dat jij niet het verschil kunt zien en horen tussen Bulgaren, Wit-Russen, Letten, Oezbeken, Kazakhstanen, Georgiërs, Oezbeken, Polen, Moldaviërs, Tsjechen, Slowaken en ga zo maar door. En verzieken zij de onroerend goed markt in Monaco en London? Dus Westerse speculanten, Arabieren en hedge funds mogen dit wel maar vermeende Russen mogen geen onroerend goed kopen? Is dit niet de wet van vraag en aanbod, de vrije markt economie? En wat is het probleem met de mooie jonge dames aan hun zijde? Jaloezie, calvinisme?

En nu genoeg over onze Oost Europese buren. Even heel iets anders. Wij groeien. En wij groeien opeens heel erg hard. Wij hebben op dit moment het potentieel om van 40 miljoen omzet naar 60 miljoen te groeien. Maar dat gaat ons niet lukken. Wat ik nu zie is dat crisis management, je bedrijf inkrimpen en aanpassen aan een afnemende vraag, eigenlijk veel makkelijker is dan het managen van een enorme groei.

Toen wij in moesten krimpen hoefden wij eigenlijk alleen maar mensen en andere bedrijfsmiddelen af te stoten. Het kwam hoofdzakelijk neer op goed rekenen en (emotioneel lastige) beslissingen te nemen. De enige uitdaging in die tijden was om de verkoop op peil te houden. En dat was natuurlijk wel een enorme uitdaging.

Nu hebben we echter veel meer uitdagingen. Financiering van de groei is daar een van. Als wij met 1.000 uitzendkrachten groeien hebben wij zo’n twee miljoen aan extra financiering nodig. Onze bankiers in Oost Europa (ING en Raiffeisen – Tatra Banka) zijn overigens zeer constructieve partners voor ons en niets dan lof over hun actieve houding.

Het oplossen van de financiering is nog het makkelijkst. Om de groei bij te houden ten aanzien van alle administratieve processen, het vergroten van de capaciteit om dit allemaal uit te voeren, het beperken van fouten, het corrigeren van al die fouten en verbeteringen doorvoeren: dat is echt super moeilijk. Helemaal omdat door de groei wij structureel onderbezet zijn. Het huidige team moet namelijk èn nieuwe vaardigheden aan leren èn werken voor twee èn nieuwe collega’s inwerken. Op dit moment lossen wij dit op door zeer reactief te werken, veel met elkaar te communiceren, en, zoals ik het noem: ‘management by client”. Op basis van de feedback van klant en uitzendkracht passen wij de inhoud van onze dienstverlening aan. Daarnaast is een ieder die rechtstreeks contact heeft met de klant en de uitzendkracht beslissingsbevoegd over bijna alles. Dat zorgt voor tevreden klanten en uitzendkrachten. Wordt vervolgd!

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.