promi-banner onacall01

78. Succes dwing je af, geluk overkomt je

Download PDF

Beste Jan,

Je spreekt over aanpassingen die nodig zijn om de volgende generatie te doen slagen. Regeren is vooruit zien en dat is dus precies waar veel regeringen zich mee bezig (zouden moeten) houden. Maar als individu schiet je daar niets mee op. Of je regering in jouw land hier succesvol mee is of niet heb je zelf niet in de hand. Ik zou het ook niemand aanraden om het lot van je toekomst in de handen te leggen van een regering of van wie dan ook.Iedereen heeft de mogelijkheden om iets van zijn leven te maken of niet. Ik heb een collega die in een concentratiekamp en vluchtelingenkampen is opgegroeid in het voormalige Joegoslavië, haar ouders alles kwijt geraakt en toch weer, door hard te werken, een bestaan hebben opgebouwd. En mijn collega? Een geweldige vrouw met een enorme positieve instelling en drive. Een andere collega van ons kantoor in de Oekraïne, Donetsk is in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten alleen maar harder gaan werken. Zij heeft haar spullen gepakt en is naar Kiev gegaan en gaat door met nog meer kracht en passie.

Ik vraag mij af waarom in West Europa (en in de Europese Unie) alles voor iedereen geregeld moet worden. Het lijkt wel of wij collectief de verantwoordelijkheid bij de regering willen leggen, de regering verantwoordelijk willen maken voor ons welzijn. Zodat als er iets niet goed gaat wij de schuld bij iets of iemand anders kunnen leggen.

Wil je iets van je leven maken dan kan dat altijd. Zeker als je in Europa woont. En je hebt helemaal geen overheid nodig, geen regering die je helpt. Integendeel denk ik. Hoe meer je ‘gepamperd’ wordt, hoe meer je met van alles en nog wat wordt geholpen en ondersteund, hoe zwakker je wordt. Eigenlijk net zo als subsidies. De meeste subsidies creëren alleen maar zwakte. Als je subsidies krijgt is er geen noodzaak meer om tot het uiterste te gaan.

Succes dwing je af, geluk overkomt je. Het geluk is bijvoorbeeld dat je in Europa bent geboren. Succesvol zijn, daar kies je voor. Verantwoordelijk ben je voor alles wat je hebt (en niet hebt). Met zo’n instelling hoeft niemand geholpen te worden en is iedereen heel goed in staat om voor zichzelf te zorgen.

Mijn zoon liep stage bij enkele loodgieters. Bij een ZZP’er maar ook bij een groter installatiebedrijf. Daar ging hij mee met enkele werknemers en leerde hij heel goed wat het effect is van de negatieve keuzes die er werden gemaakt. De werknemers namen vaker en langer pauze, begonnen later en stopten eerder met hun werk, gingen langs huis om nog even iets te regelen tijdens werktijd. Het waren dan ook die jongens die werden ontslagen toen het bedrijf moest inkrimpen. Bij de ZZP’er echter, die het zo druk heeft dat hij het werk amper aan kan, leerde hij werken en bikkelen.

Of je nu ondernemer bent of werknemer. Je hebt je lot voor een heel groot deel in je eigen handen. Of de volgende generatie gaat slagen of niet. Dat heeft de volgende generatie voor een heel groot deel in haar eigen handen. Wat wij kunnen doen voor de volgende generatie is de wereld netjes voor ze achterlaten. Overheidsfinanciën op orde hebben, onze eigen financiën op orde hebben en het milieu minder belasten.

Groet

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.