promi-banner onacall01

23. Meer ideeen en minder managers

Download PDF

Beste Jan,

Ik denk er wel eens aan om in mijn bedrijf helemaal geen managers te hebben. Lijkt mij wel wat. Ik heb er vaak over gedacht en in onze kleinere kantoren is dat ook zo. Hoogstens een stel “meewer-kende voormannen/vrouwen” zoals je dat wel bij productiebedrijven aantreft.

In ieder geval zorg ik er altijd voor dat alle managers ook operationeel werkzaam zijn om feeling te houden met de kernactiviteiten van het bedrijf. Een branchmanager bij ons doet dus ook zelf nog werving- en selectieopdrachten. Dan blijf je de taal van je consultants, de kandidaten en de klant spreken. Als je die taal kwijt raakt ben je als manager niets meer waard en ga je meer en meer gekke dingen doen.

Ik denk trouwens ook dat de rol van de manager bij veel bedrijven gaat veranderen. Sowieso zal het aantal managers teruglopen. De werknemer zal steeds meer “zelf-managed” worden. Dit komt doordat veel meer van onze medewerkers ook de mogelijkheid hebben en zullen krijgen om buiten het traditionele kantoor te werken. Deze ontwikkeling is al lang aan de gang maar gaat nu steeds sneller door de technische ontwikkelingen (internet, smartphones, tab’s, apps, nieuwe media, geautomatiseerde Key Performance Indicators voor resultaatcontrole etc.). Dit wordt versterkt door een hele nieuwe ontwikkeling die ongetwijfeld alles nog veel meer op zijn kop gaat zetten (en het al doet overigens want de crisis die wij meemaken sinds 2008 worden mede hierdoor veroorzaakt). Wij zijn op dit moment in een overgangsfase. Vroeger zaten wij in het landbouwtijdperk en gingen vervolgens over naar het industrietijdperk, daarna naar het informatietijdperk en nu gaan wij over naar het ideeentijdperk. En elke overgang gaat gepaard met een crisis.

Het ideeentijdperk impliceert veel meer het samenwerken met elkaar in een platte strucuur dan het managen van processen in een hierarchische structuur. Als er al een manager is dan stuurt deze niet meer aan maar fasciliteert voor de groep alle noodzakelijke instrumenten en bedrijfsmiddelen. Zodat de werknemer geen tijd hoeft te verliezen. Stel je eens voor dat de ideeen en de uitvoering  bij die mensen zitten die de dienst/service ook leveren aan de klanten en dat zij hierbij ondersteund worden door fasciliterende managers, die dus niet meer leiding geven en sturen maar juist ondersteunen zodat het werk sneller, beter en goedkoper gedaan kan worden.  Dan krijg je bedrijven die van niets naar mega groot groeien. Dat zijn bedrijven waar ook de “opperbaas” nog zit te pielen op een PC’tje samen met de rest van de mensen. Dat zijn de nieuwe bedrijven van de ideeen economie.

Als je je bedrijf zo kunt organiseren dan hebben je uitvoerende mensen het voortouw in het bedrijf (zij weten immers het best wat de klant wil en hoe de klant het wil) en heeft het management een ondersteunende functie die gevoed wordt met informatie over de wensen en benodigdheden van het uitvoerende team.

Ik ben nu al een fan van de ideeeneconomie. Deze impliceert ook dat de traditionele rol van het  klant-zijn en leverancier-zijn veranderd.  Leveranciers en klanten worden partners die gezamenlijke projecten beginnen en waarbij sprake zal zijn van een gezamenlijke winstdoelstelling.  Dit allemaal is volgens mij de sleutel tot succesvol ondernemen voor de komende jaren.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.