promi-banner onacall01

88. Innovatie is leuk maar niet makkelijk

Download PDF

Beste Jan

Je bent gek van innovatie, van baanbrekende ideeën en oplossingen. Met jou wij allemaal. Maar er zijn relatief weinig mensen die innovatie maken en innovatie consumeren. Zo’n 16% van de consumenten zijn ‘innovators’ (2.5%) en ‘early adaptors’ (13.5%). 84% wacht met de aanschaf van nieuwe producten. En waarom? Je schrijft het zelf: het geeft ongemak en het zal je niet nog een keer gebeuren. Daarnaast zijn innoverende producten vaak duurder en is het vaak alleen met behulp van subsidies dat de consument wordt overgehaald om toch tot aankoop over te gaan.Misschien is het percentage van bedrijven dat innoveert nog kleiner. Waarom? Omdat innovatie helemaal niet makkelijk is. Het ontwikkelen van een innovatie stuit op weerstand bij collega’s, leveranciers, financiers, overheden, concurrenten en klanten want innovatie is ongewis, kost veel inspanning en is een bedreiging voor het ‘establishment’. De ‘innovator’ heeft zelf enorm veel toewijding nodig en een heilig geloof in de goede uitkomst. Daarnaast gaat de ontwikkeling langzamer, is het vaak duurder dan gepland en komen de verkopen langzamer op gang dan nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering.

Dus hoewel innovatie ons bijna allemaal aanspreekt zijn er maar weinigen onder ons die er ook echt voor gaan en voor blijven gaan. Een video wat hier onder andere over gaat is de TED-presentatie van Simon Sinek (http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action#t-667978). Dan begrijp je ook direct wat de aantrekkingskracht van innovatie is: totale passie en toewijding.

Als je als bedrijf goed rekent en een risico analyse toepast dan zal je nooit voor een innovatieve strategie gaan ben ik bang. Het is veel makkelijker om een gezonde bedrijfsvoering te plannen op basis van bestaande markt- en product omstandigheden. Ik heb het vermoeden dat de meeste innovaties het grote publiek en het broodnodige commerciële succes niet halen. De meeste innovaties belanden in de prullenbak en dat maakt het risico om in innovatie te investeren enorm.

Veel van mijn collega’s zetten zich heel graag in voor nieuwe ideeën. Er is veel enthousiasme maar er is daarnaast ook de noodzaak om geld te verdienen. Nieuwe ideeën hebben hun tijd nodig om te gaan renderen. De innovaties die wij hebben toegepast duren lang, zijn kostbaar qua tijd en geld. Wij hebben bijvoorbeeld een carrière site die ook non-stop op TV wordt uitgezonden. Wij zijn hier al een 3-tal jaren mee bezig en binnenkort gaan wij eindelijk ‘life’. In Nederland hebben wij het fenomeen ‘A1-payrolling’ geïntroduceerd, grensoverschrijdend uitzenden en wij gaan nu het vierde jaar in. Wij brengen beide tot een succes alleen maar door onze passie en toewijding en de wil dat wij ons door niets en niemand zullen laten tegenhouden. Vooral (lokale) overheden ervaar ik als de grootste ontmoedigers van innovatie. Innovatie namelijk past vaak niet in bestaande wetgeving. Daarnaast, en dat moet niet onderschat worden, zullen de bestaande concurrenten die het gevaar van de innovatie voor hun bedrijf direct onderkennen, het met alle mogelijke middelen bestrijden. Onlangs hebben wij in Nederland ondervonden dat ‘gerenommeerde’ organisaties ons hebben aangegeven bij belastingdienst en de SNCU (‘cao-politie’) om te proberen onze zeer innovatieve uitzenddiensten te weren.

Kortom, innovatie heeft een grote kans van slagen met nietsontziende totale passie en toewijding.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.