promi-banner onacall01

9. Inspiratie is de “Angstgegner” van angst

Download PDF

Inspiratie is de “Angstgegner” van angst

Beste Jan,

Overweldigend mooi is de rede van Mandela. Ik ga deze op onze website zetten. Wij zijn bezig om ons een nieuwe huisstijl aan te meten: wij worden Lugera – The People Republic.  Daar past deze rede erg goed bij.

Zelfvertrouwen dus. Als je constant ondersteuning krijgt van je collega’s om je techniek te verbeteren, je de discipline hebt om je techniek in de praktijk toe te passen, je de juiste instelling kunt opbrengen en je duidelijk  voor ogen hebt wat “de Lugera-manier” is, dan denk ik dat dit bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Daarnaast ga ik een manier vinden om op een juiste manier feedback te geven. Ik heb gemerkt dat als ik op mijn directe en ongeduldige manier (voor “geneuzel” gun ik mij immers geen tijd) commentaar geef dit niet stimulerend overkomt. Sterker nog, ik geloof dat ik soms mijn collega’s in een regelrechte depressie praat, en dat is toch echt niet de bedoeling.

Verder heb ik nog een oplossing. En dat is inspiratie. Nelson Mandela, Barack Obama, J.F. Kennedy, Steve Jobs, Bill Gates, Gandhi, Moeder Theresia, Cristina Savuica; allemaal mensen die ons inspireren, die ons vleugels geven, die de wereld een betere plek maken, vertrouwen geven in een betere toekomst. En elke leider binnen een organisatie doet dit. Met wisselend succes uiteraard.

Om te inspireren heb je een duidelijke en unieke visie nodig die gevoed wordt door je aller diepste overtuigingen, door je essentie, door dat wat je echt bent. En dit moet je zowel schriftelijk als verbaal kunnen overbrengen. En, het allerbelangrijkste, je visie moet spreken uit elke handeling die je verricht. Dat heet integriteit. Je daden spreken het sterkst voor je. Ik heb een partner in Lugera die precies weet hoe het moet en niet moet. Hij heeft echter een groot manco: niets van al dat goede wat hij voor ogen heeft en waar hij anderen op wijst kan en brengt hij zelf in de praktijk. Veel woorden, geen daden. Hoop geschreeuw maar weinig wol. Wat juist nodig is zijn daden. “Walk Your Talk”. Hoe kan ik hem dat uitleggen en toch zijn zelfvertrouwen laten groeien J?

Excelleren als leider komt dus neer op Inspiratie (visie), Techniek (kennis), Discipline (actie), Instelling (houding & mentaliteit) en Spelregels (onze unieke manier van aanpak). En omdat iedereen zijn eigen leven lijdt en leidt is dit niet alleen succesbepalend voor een leider maar voor een ieder.

Succes is een keuze die je voor jezelf maakt. Niet veel mensen zien dat. En helaas voor velen: “je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Pas als je successen boekt ga je begrijpen dat je de juiste keuzes hebt gemaakt. Falen mensen dan geven zij de schuld aan de omstandigheden en begrijpen niet dat hun acties verkeerd waren onder die omstandigheden. Succes is dan ver verwijderd.

Euforisch voel ik mij nu ik denk het allemaal te weten maar ik weet ook dat dit gelukzalige gevoel van korte duur is. Namelijk totdat ik jouw reactie lees en weer met mijn neus op de harde feiten van de werkelijkheid (die Jan heet) wordt gedrukt.

Groet,

Gerard

2 Responses to 9. Inspiratie is de “Angstgegner” van angst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.