promi-banner onacall01

91. Een politicus die moet ondernemen

Download PDF

Beste Gerard

Jouw vraag is vrij vertaald, of stoppen met werken, met vakantie gaan en ondervinden wat je passie is en vervolgens te gaan ondernemen leidt tot nieuwe succesvolle ondernemers.Ik denk dat dit voor diverse mensen zeker zal werken. Voor diverse managers, maar ook ondernemers zou het niet verkeerd zijn om de wereld en met name jezelf opnieuw te ontdekken en inspiratie te vinden. Echter dit is niet voor een ieder weggelegd, want velen kunnen geen jaar met vakantie. Daarnaast zal niet iedereen na zo’n jaar met een sprankelend nieuw bedrijf kunnen beginnen, omdat niet iedereen hetzelfde is, een andere levenshouding heeft en heel anders in de samenleving staat. Als je wieg toevallig in Syrië of Irak heeft gestaan heb je echt wat anders aan je hoofd dan inspiratie opdoen.

Puur overleven dat is ook wat een wereldbedrijf als Air France-KLM (AF) moet doen. De concurrentie van bedrijven als Ryanair, Easyjet, maar ook Turkish Airlines, Singapore Airlines en de Airliners uit het Midden-Oosten is moordend. Arbeidskrachten zijn niet alleen veel goedkoper, maar ook de moderne vliegtuigen vliegen veel efficiënter en dus goedkoper dan de kisten van AF. Nog geen anderhalf jaar geleden werd oud minister Eurlings als CEO van KLM Nederland aangesteld. Belangrijkste reden was zijn kennis en relaties vanuit politiek Den Haag, wat zeker van nut is om subsidies en landingsrechten tegen voordelige tarieven binnen te krijgen. Echter het grote probleem van Europa en dus ook van een bedrijf als AF is de ongelooflijke starheid op gebied van arbeidsregelingen, ontslagregelingen, ziektewet en pensioenleeftijd in Frankrijk. Dit zorgt ervoor dat 250 piloten van de franse tak het bedrijf 14 dagen plat heeft gelegd. Gevolg €500 miljoen schade. Onze Emiel riep als eerste dat dit geen gevolgen zal hebben voor de Nederlandse tak van het bedrijf. Echter met dit soort bedragen is het onmogelijk de helft van het bedrijf te vrijwaren van deze schade. De reden van de staking was dat Transavia, de dochter van AF zou worden omgevormd tot prijsvechter en als concurrent voor Ryanair en Easyjet zou gaan. De piloten van Air France zagen dit direct als groot gevaar voor hun eigen salaris en pensioen en begonnen de staking. Uiteindelijk leidde deze staking tot het terugdraaien van de beslissing om Transavia tot prijsvechter te maken. Nog geen 2 weken later moest onze Emiel het veld ruimen en wordt er toch een nieuwe prijsvechter onder het label van Air France-KLM gestart. Hoe is dit nu mogelijk?

Heel simpel: Ryanair heeft aangegeven vanaf Schiphol te gaan opereren en daardoor direct een zo grote bedreiging gaat vormen dat deze omslag wel gemaakt moet worden. Een goede politicus kan in mijn ogen alleen een bedrijf doen groeien als het al de wind mee heeft en verder kan uitbouwen. Een omslag maken om het bedrijf overeind te houden vergt een andere aanpak: het bedrijf in al zijn geledingen doordringen om te veranderen, salaris inleveren, pensioen inleveren en met de concurrentie meegaan. Tijdig de vloot vernieuwen, energie zuiniger te laten vliegen en lagere marges overhouden. Het is niet anders, het is een kwestie van overleven.

Zoals je misschien weet ben ik ook adviseur bij een family office D. De vader D was in de jaren ’30 van de vorige eeuw loodgieter en bekwaamde zich in het bewerken van aluminium pijpen, ketels maar ook onderdelen voor de vliegtuigindustrie. Door de enorme groei van deze industrie in de vorige eeuw kon vader D de keukentjes en trolleys (wagentjes met cassettes voor eten, etc.) in de vliegtuigen leveren. Zijn 3 zoons breidden het bedrijf uit, leverden naast KLM en Fokker ook aan Scandinavian Airlines en vele andere grote vliegtuigmaatschappijen. Vanwege de loonkosten verplaatsten ze de productie al snel naar landen als Mexico, Thailand en Roemenie. Op een gegeven moment werkten er meer dan 2000 mensen en had D 30% van de markt in trolleys en keukentjes in de wereld. De generatie na de 3 zoons had niet de capaciteit om het bedrijf verder te laten groeien en toen werd besloten het bedrijf te verkopen. Nu is het onderdeel van een groot concern en zijn de familieleden niet meer actief in het bedrijf. Belangrijk is te zien waar je krachten liggen en nog belangrijker is te onderkennen tot waar je capaciteiten reiken.

Groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.