promi-banner onacall01

97. Investeerders prikkelen

Download PDF

Beste Gerard,

Jouw vraag om ondernemingsgeest te definiëren in 1 zin is niet eenvoudig. Zoals ik in mijn vorige artikel 95 aangaf was ik betrokken bij de oprichting van een soft commodity handelshuis, welke moet concurreren met de grootste handelshuizen in deze sector. Het businessplan, de kansen die er liggen, de ervaring en kennis van de initiatiefnemers waren allen van goed niveau.

Echter vervolgens moet er geld opgehaald worden omdat de handel in deze soft commodity gepaard gaat met hoge financieringslasten. Zowel investeerders als de banken moeten geloven in het businessplan, de initiatiefnemers en moeten de slagingskans als groot ervaren. Een van de elementen om investeerders over te halen is aan te tonen dat je zelf ook behoorlijk investeert desnoods met geld van familie en kennissen. Als dan een investeerder het plan omarmt en een aanzienlijk bedrag investeert moet ook de beloning van de initiatiefnemers direct gerelateerd worden aan het succes van de nieuwe onderneming. Dit houdt ook in dat beloningen zowel primair als secundair niet op een te hoog niveau liggen. Alles moet gefocust zijn op het succes van de onderneming waarbij een ieder die daarbij betrokken wordt de kosten op een aanvaardbaar laag niveau houden. Geen overdaad, eerst presteren en daarna profiteren van het succes van de onderneming. De cultuur binnen die onderneming moet dit uitademen: mouwen opstropen, geen woorden maar daden moet als rode draad door de onderneming gaan.

Onlangs zijn we ook in contact gekomen met enkele studenten die een veilingapplicatie hebben ontwikkeld om producten goed en snel te kunnen waarderen. Dit product heeft dit jaar een prestigieuze prijs ontvangen in de VS van $20.000 voor innovatieve startups. Deze (bijna) afgestudeerde studenten betalen nu nog de reiskosten voor pitches bij bedrijven als Philips, Procter & Gamble en Ericsson zelf. Gezien de potentie zullen ze binnenkort de eerste bedragen van deze veilingen binnen krijgen. Gezien het unieke product, de interesse van grote bedrijven als de focus om dit bedrijf een succes te maken geloof ik in de mogelijkheden. Wij zullen proberen deze jonge mensen daar waar mogelijk van adviezen voorzien. Investeerders voor dit product zullen zeker geprikkeld zijn om deel te nemen. De vraag is allen tegen welke prijs. Gerard ik ben er nog niet uit om ondernemingsgeest in 1 zin neer te zetten, voor verschillende soorten bedrijven kan dit anders zijn. Vele facetten kunnen hierbij van belang zijn. De elementen welke ik belangrijk vind zijn: visie, onderscheidend vermogen, focussen, hard werken, doorzettingsvermogen, blijvend vernieuwen/innoveren, teamwork/spirit, juiste netwerk om investeerders te vinden, cultuur binnen onderneming en last but not least timing.

Groet,

Jan Stam

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.