promi-banner onacall01

5. Bonus voor fouten

Download PDF

Beste Jan,

Je inspireert mij enorm. Ik heb een boekje van Winsemius gekocht over Cruijff en leiderschap (Je gaat het pas zien als je het doorhebt) naar aanleiding van je quote van Cruijff “voordat ik een fout maak maak ik hem niet”. Geniaal. Ik word van zo’n spreuk helemaal blij (en van het boekje). Veel van opgestoken en nu schrijf je over cultuur en persoonlijkheid en ga ik uit mijn dak.

Maar voordat ik je vertel waarom eerst even iets over vertrouwen, wantrouwen en fouten. Ik stimuleer  mijn mensen om risico te nemen en dus ook indirect om fouten te maken. Hoe meer fouten je maakt en daarvan leert, des te beter je wordt. Ik heb meer geleerd van de keren dat ik bijna failliet ging dan van de tijden dat alles voor de wind ging. Ik heb eens aan mijn management team voorgesteld om onze collega’s te belonen met een bonus wanneer zij hun fouten aktief zouden melden. Ging helaas niet door want ze dachten dat men dan expres fouten zou gaan maken. Als je wilt dat je organisatie en je mensen zich verbeteren dan moeten fouten bespreekbaar worden gemaakt. Dan kan je er wat aan doen. Daar heb je vertrouwen voor nodig. En vooral  in jezelf. Als je jezelf niet vertrouwt kan je een ander al helemaal niet vertrouwen. Managers die zichzelf niet vertrouwen wantrouwen hun ondergeschikten. En dan is je organisatie gedoemd.

Naar aanleiding van het boekje over Cruijff en jouw opmerkingen ben ik een trainingsconcept aan het ontwikkelen voor mijn bedrijf. Ik heb al een test gedaan op een nieuwe collega en dat heeft goed uitgepakt. Ik ging dus uit mijn dak. Overmorgen ga ik het uittesten op onze Country Managers als ik ze allemaal bij elkaar heb in een hotel ergens in Roemenie (waar ze geen kant op kunnen).

De training is opgebouwd uit 3 “harde” componenten met een vierde zachtere substantie die de lijm is die ze aan elkaar plakt om er een geheel van te maken. Het gaat om Techniek, Discipline en Instelling. De lijm bestaat uit mijn persoonlijke overtuigingen, visies, ambities, integriteit enzo die ik deel met een aantal van de belangrijkste partners in het bedrijf.

Het concept is heel simpel: Je leert de techniek om een goed interview af te nemen om de beste kandidaat voor een vacature te selecteren. Met alleen techniek kom je er niet. Je moet ook gaan bellen en e-mailen om die kandidaten op te sporen en ze op gesprek te krijgen. Al dat werk verzetten heeft te maken met discipline. Met techniek en discipline kom je al een heel eind. Maar je hebt een top instelling nodig. Bij ons heeft dit alles te maken met creativiteit, compassie, ontvankelijkheid, liefde voor jezelf en de ander, schoonheid, groei & ontwikkeling en overvloed.  Als alle drie in top conditie zijn dan ben je al een ster. Om echter een stralende supernova te zijn heb je ook nog een flinke dosis van de juiste lijm nodig: “wij zeggen altijd JA”,”eerst helpen dan pas over geld zeuren –en als je goed geholpen hebt hoef je niet te zeuren”, “je haasten wanneer je de tijd hebt zodat je de tijd hebt als je haast hebt”, “rennen als anderen lopen zodat je kunt lopen als anderen moeten rennen”. Verder zijn wij gedreven door een waanzinnige ambitie en innovatie drang. Dat soort dingen dus.

En nu even geen formule want ik moet dit allemaal laten bezinken. Oef.

Groet

Gerard

One Response to 5. Bonus voor fouten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.