promi-banner onacall01

1. Het Begin

Download PDF

Ha die Jan,

Een paar jaar geleden las ik een zeer opmerkelijk interview met een succesvolle Nederlandse ondernemer. De journalist vroeg wat het geheim achter zijn succes was en de man (iemand uit Rotterdam die verliesgevende bedrijven opkocht en ze weer winstgevend maakte) antwoordde het volgende:

” Ik ben niet bijster slim of enorm handig. Het enige wat ik doe is elk probleem wat ik op mijn weg tegenkom oplossen. Zo heb ik elke dag een lijstje en aan het eind van de dag zijn daar de meeste zaken van geregeld. Voor sommige problemen heb ik meer tijd nodig, maar ik los ze altijd op”.

Zo simpel is het dus Jan. Als je elk probleem oplost dan ben je vanzelfsprekend succesvol. Ik heb rond deze uitspraak eens wat onderzoek gedaan in mijn eigen werkomgeving en ik heb aan mijzelf en mijn collega’s voorgelegd dat hoe meer problemen wij oplossen, en hoe sneller wij deze problemen oplossen des te succesvoller we zijn.

Het effect was dat wij veel meer gefocused waren op de kleine en grote problemen hetgeen ons direct meer bewust maakte van alles wat om een oplossing schreeuwde. Wij gingen elk probleem te lijf met altijd een resultaat (vaak goed, soms slecht). Toen anderen merkten dat we zo lekker bezig waren met alles op te lossen kregen we ook hun problemen 🙁

Ik kwam er verder achter dat niet alle oplossingen ook daadwerkelijk goede oplossingen zijn. Regelmatig bleek dat intelligentie en ervaring  toch ook wel belangrijke aspecten zijn. Succes kan je derhalve aflezen aan de hoeveelheid problemen die je op kunt lossen gedurende een bepaalde periode waarbij de factor intelligentie en ervaring een positieve invloed uitoefenen.  En dan nog iets: je lerend vermogen want bij een slecht uitgepakte oplossing dien je ook nog eens van je fouten te leren.  Hier kan ik misschien wel een hele mooie formule van maken. De Succes Formule!
Zo’n formule zou er zo uit kunnen zien: het aantal oplossingen per periode MAAL Factor Intelligentie (van 0.1 tm 2.0) MAAL Factor Ervaring (van 0.1 tm 2.0) MAAL Faktor Lerend Vermogen is De Succes Factor.  Geinig he?

Ik ben benieuwd of jij hier iets over te melden hebt. Of was dit het. Zijn we al klaar met ons boek?

Groet,

Gerard

2 Responses to 1. Het Begin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.