promi-banner onacall01

124. Ondernemend Leiderschap

Download PDF

Beste Erik

Jouw opmerkingen over die snelle groei van de bedrijven die je noemde laat mij niet los. Ik denk dat wat al deze mannen (is het je opgevallen dat er helemaal geen vrouwen tussen zitten?) met elkaar gemeen hebben is dat zij ondernemende leiders zijn. Er zit niemand bij die als ‘werknemer’ deze bedrijven doet excelleren. Wel met de hulp van ongetwijfeld zeer capabele werknemers maar er staat geen manager aan de basis van die enorme groeifase.

Het succesvol uitvoeren van baanbrekende ideeën is enorm moeilijk omdat per definitie iedereen in je omgeving, in je eigen bedrijf er tegen is. Alle echt baanbrekende ideeën waar je mee op de proppen komt zullen standaard door je collega’s, relaties, leveranciers en vrienden worden afgebrand (tenzij je ze aan mij voorlegt). Al deze ondernemers hebben zich door deze muur van weerstand heengeslagen en deze eigenschap is velen onder ons niet gegeven.

Daarnaast is het natuurlijk een unieke kwaliteit dat je een baanbrekend idee hebt en de visie en houding hebt om er helemaal voor te gaan, het enorme doorzettingsvermogen dat je het idee ook nog eens tot een succes kunt maken. Dat je investeerders zover krijgt dat ze geld stoppen in je nieuwe idee. Daar heb je een geweldige dosis overtuigingskracht voor nodig.

Alle ondernemers hebben hetzelfde startpunt. En dat is niets. Dan komt er een moment dat wij onze ideeën gaan uitwerken. Wij hebben allemaal de keuze: ‘gaan we iets innovatiefs en baanbrekends ondernemen of wordt het meer van hetzelfde met hier en daar een paar leuke nieuwe gadgets?’.

De meeste ondernemers zullen voor het gebruikelijke kiezen. Dat is namelijk het makkelijkst. Want ook voor ondernemers geldt wat Henry Ford ooit opmerkte: ‘denken is waarschijnlijk het aller moeilijkste voor een mens. Daarom doen zo weinigen het’.

Met het overkomen van de weerstanden van je innovatie ben je er nog lang niet. Wellicht de grootste uitdaging is dat klanten helemaal niet zitten te wachten op een innovatief product of dienst. Iedereen vindt het wel best zo in de huidige keten van vraag en aanbod. Innovatieve ideeën vergen veel van alle mogelijke capaciteiten van de ondernemer. Dat een van die capaciteiten een inzicht is dat de ondernemer de doelen en visie voor een ieder in het bedrijf inzichtelijk maakt draagt natuurlijk alleen maar bij tot het succes. Dit laatste lijkt mij echter meer de waardevolle inbreng van een kundige CEO of HR Directeur. Maar goed, ik heb het boek niet gelezen en ongetwijfeld zijn er meer zaken waar de schrijver mee komt.

De management en zelfrealisatie boeken waar ik het meest aan heb gehad zijn alle boeken van Jeffrey Gittomer (begin met ‘The Sales Bible’), Anthony Robbins, Steven R. Covey, en het boek der boeken: het boek dat alles vertelt wat verteld moet worden: ‘A Course in Miracles’.

Mijn marketing professor tijdens mijn studie vertelde mij: ‘marketing is 1% inspiratie en 99% hard werken’. En ik weet zeker dat dit geldt voor alle ondernemers van Google en al die andere bedrijven. Wie is er berijdt om zo enorm hard te werken? Om er helemaal voor te gaan? Niet zoveel mensen.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.