promi-banner onacall01

100. Terug bij af

Download PDF

Beste Jan

Een mijlpaal. Aan mij de eer om column nummer 100 te schrijven. In totaal 53.644 woorden, minimaal 300 uur schrijf en correctie tijd, 50 uur aan website design en onderhoud (onze dank is groot en alle eer voor Dusan Durco), minimaal 100 uur aan organisatie van de website (een diepe buiging voor Veronika Balajova) en ook nog eens 100 uur voor het aan- en afmelden van lezers en het plaatsen van banners (dank uit de grond van ons hart Ludmila Sjoerdsma). Daarnaast is er sinds nummer 51 ook een Engelse versie en onze dank gaat uit naar Chris Cheal die van ons steenkolen Engels indrukwekkende Engelstalige columns maakt. Telkens denk ik dan weer met verbazing ‘heb ik dat geschreven?’.

Wat heeft Reply with History ons gebracht? Behalve een hoop werk, wat kosten en gedoe om de deadlines te halen en alles netjes op de website te krijgen ook leuke reacties, uitnodigingen om op seminars te spreken maar bovenal het schrijfplezier en de voldoening die dit geeft. Schrijven over ondernemen en leidinggeven is reflecteren over wat je doet, wat goed gaat en slecht gaat. Wat verbeterd moet worden, wat afgeschaft moet worden. Door te schrijven en te reflecteren leer je jezelf beter te maken.

Succesvol ondernemen en leidinggeven begint bij de ondernemer zelf. Als er al iets is wat wij hebben vastgesteld waar een leider en ondernemer aan moet voldoen om succesvol te zijn is het dat je zelf voor de volle 100% verantwoordelijk bent voor je succes. Dat je zelf bepaalt hoe succesvol je bent of zult zijn. Zonder dit besef geef ik je weinig kans. Succes of falen is het gevolg van de keuzes die je maakt en jouw handelen. Verkeerde keuzes, gebrek aan keuzes en handelen: geen succes.

Hieronder een samenvatting van onze ontdekkingen die garant staan voor succesvol ondernemerschap en leiderschap.

Het begint met een passie om iets te doen. Deze passie is ontembaar en laat zich niet ontmoedigen door wat voor tegenslagen dan ook. Bezieling. Maar daar alleen kom je er niet mee. Als je die bezieling niet in actie omzet gebeurt er helemaal niets. Hard werken is dus zeker net zo belangrijk. In principe ben je altijd bezig omdat passie zich niet laat uitzetten om 17.00 of in het weekend. Verder is volledige focus op je bedrijf van wezenlijk belang. Je niet laten afleiden door triviale zaken of door andere kansen en mogelijkheden. Volledige focus. Zelf moet je waarachtig zijn en solide, spaarzaam, durven te dromen en met beide benen op de grond blijven staan. Trouw blijven aan je zelf en waar je voor staat, verdieping en dicht bij jezelf blijven. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: nooit opgeven want zoals Anthony Robbins ooit heeft geschreven: ‘You only fail if you give up’.

Succesvol zijn begint bij jezelf en de keuzes die je voor jezelf maakt. Succes is er voor iedereen die er maar genoeg moeite voor doet. En veel mensen zijn succesvol. De wereld bruist van mogelijkheden en kansen en van mensen die voortdurend bezig zijn om de wereld weer een stukje mooier, leuker, makkelijker, boeiender (de lijst is oneindig) te maken en wij dragen ons steentje hier aan bij.

Groet

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.