promi-banner onacall01

101. Oud en Nieuw

Download PDF

Beste Gerard,

Ik heb de eer de reeks artikelen in 2014 af te sluiten. Het jaar is voorbijgevlogen. Het is daarom goed om even stil te staan bij de hoogtepunten en dieptepunten van wat we meegemaakt hebben en de leermomenten die we weer kunnen doortrekken naar 2015. Jouw analyse uit artikel nr 100 geeft een goed beeld van de leermomenten. Ik ben erkentelijk dat ik elke 2 weken een artikel heb kunnen schrijven. Het nadenken en geordend proberen weer te geven van actuele gebeurtenissen is een uitdaging geweest en ik hoop dat de lezers en met name beginnende ondernemers hier wat van hebben opgestoken.De onstuimige opmars van de IS in Irak en Syrië is voor mij het absolute dieptepunt van 2014. Het geweld en de verschrikkingen die zij plegen in het Midden-Oosten, maar ook daarbuiten zoals laatst in Australië doet ons beseffen dat een vrije wereld in democratie verder weg is dan ooit. Ook de excessen in Oekraïne/Rusland hebben ertoe geleid dat de budgeten voor defensie in de Westerse wereld fors verhoogd moeten worden. Ook voor ondernemers is dit iets om terdege rekening mee te houden.

Wat ons zelf betreft hebben de ons door ons beheerde Europese fondsen met een performance van nog geen 3% te weinig gebracht.

Na een slechte periode van december 2013 (immense fraudes op hoogste regeringsniveau in Turkije) en januari 2014 (instorten Argentijnse peso’s en daarmee de valuta van opkomende landen) is de performance van ons EMEA Fund goed hersteld met meer dan 40% performance in 2014.

De eerder door mij beschreven ondernemingen in de baggersector, bouw en logistiek en de soft commodity sector hebben in 2014 een redelijk jaar gehad, met redelijke omzetten en weliswaar geen grote winsten, maar goed gepositioneerd voor een komende opleving in de economie.

In het nieuwe jaar zal blijken of de langzaam aantrekkende economie en voorlopig blijvend lage spaarrentes in West-Europa de beleggers meer zullen investeren in producten zoals de onze.

We zijn in gesprek met jonge startende ondernemers die met een prachtig product de marktonderzoek bedrijven zullen gaan beconcurreren niet alleen in Europa maar ook in de VS (zie art 99). Daarnaast zijn we betrokken bij initiatieven op gebied van huisvesting van jongeren, sociaal zwakkeren en ouderen waar private investeringen op korte termijn mogelijk blijken in samenwerking met overheden.

Een licht aantrekkende economie in Europa, een lage olieprijs, een lagere euro en een lage rente zal leiden tot een stijgend consumentenvertrouwen. Hiermee zullen kansen voor ondernemers toenemen. De boodschap aan ondernemers is om de organisatie verder flexibel te houden, ook in een aantrekkende economie. Zorg dat je een gezonde financiering hebt en buiten de invloedsferen van banken kan blijven. De meest kansrijke bedrijven zullen in mijn optiek liggen in de foodsector, de uitzendsector (blijvend flexibele organisaties) en tegen wil en dank de bankensector (gratis geld ontvangen van de centrale bank en steeds grotere marges voor hypotheken, alsmede kosten reducties mogelijk). Uiteraard liggen ook gevaren op de loer: te weinig structurele veranderen in Frankrijk en Italië, een stijging van de rente, alsmede escalatie Rusland en extremistische aanvallen van IS.

Maar al met al zullen er nieuwe uitdagingen komen en daar zullen we vol enthousiasme aan deel moeten nemen om kansen te benutten.

Voor alle ondernemers en lezers wensen wij u een succesvol 2015, maar bovenal in goede gezondheid ook voor alle betrokkenen en naasten.

Met de voorlopig laatste groet,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.