promi-banner onacall01

102. Het Nieuwe Verkopen

Download PDF

Beste Erik,

Ik ben onlangs een paar dagen in Londen geweest en ik was diep onder de indruk van de ondernemingsgeest, het niveau van de dienstverlening, de vele innovaties…wat een enorme bron van inspiratie. Daar zijn een hoop mensen die echt aan het ondernemen zijn. En met zoveel durf, creativiteit en originaliteit. In Londen zijn er veel bioscopen, maar er is er maar een die al weken van te voren is uitverkocht. Zelfs de ochtendvoorstellingen: het BFI IMAX. 1 groot rond gebouw, 1 zaal voor zo’n 800 mensen, een mega groot scherm, het beste geluid en beeld. Of de London Eye. Rijen voor de kassa’s, nog langere rijen om er in te komen. Of de fastfood keten Itsu: duurder dan andere fastfood ketens, super gezond eten, altijd druk. Of Byron, een hamburgerketen in Londen maar dan veel duurder dan MacDonalds: altijd vol. ’s Middags en ’s avonds. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Ik denk dat deze bedrijven succesvol zijn omdat zij het nieuwe verkopen hebben ontdekt. Wat al deze bedrijven gemeen hebben met elkaar is dat alles klopt. Het product (het eten, de film etc.) is uniek en/of zo perfect als het maar zijn kan. De service van het personeel is perfect. Zij zijn totaal kundig en weten precies wat zij moeten doen en zeggen onder alle omstandigheden. Helemaal voorbeeldig. En als je deze beide zaken voor elkaar hebt dan heb je het nieuwe verkopen. De klant weet je te vinden, staan graag in de rij, reserveren weken van te voren en betalen met plezier meer dan bij de concurrent. De totale ervaring van de dienst of het product is geweldig en steekt met kop en schouders uit boven dat van de concurrent.

Het nieuwe verkopen bestaat uit het aanbieden van zo veel mogelijk toegevoegde waarde. Iets aanbieden wat het allerbeste is in termen van functionaliteit en service en dat met een enorme drive om de allerbeste te zijn, de alleraardigste, de allerleukste. Gepaard gaande met dankbaarheid naar de klant toe. Oog voor elk detail. Niets wordt over het hoofd gezien. En als ondernemer wordt je beloond met veel klanten die bereid zijn een hogere prijs te betalen.

Als je de dienst gebruikt lijkt het allemaal heel natuurlijk en vanzelfsprekend. Maar niets is minder waar natuurlijk. Het is het resultaat van heel veel passie, doorzettingsvermogen, de wil om de beste te zijn, telkens weer verbeteren, door ontwikkelen, trainen, leren, oefenen, kritisch te zijn, constructief te zijn en doorgaan. Nooit stoppen.

Het nieuwe verkopen is eigenlijk helemaal geen verkopen maar er voor zorgen dat je product of dienst met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteekt. Het zorgt er voor dat klanten bij jou kopen in plaats van dat jij aan hen moet verkopen. Je hebt geen verkopers nodig maar mensen die alles doen om je klanten het helemaal naar hun zin te maken en product ontwikkelaars die precies weten wat en hoe het product moet zijn voor de gebruiker. Deze bedrijven hebben geen klanten maar fans.

Het nieuwe verkopen. Daar ga ik aan werken dit jaar.

Groet,
Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.