promi-banner onacall01

108. De Nieuwe Ik dan maar

Download PDF

Hoi Erik,

Wat je schrijft had ik ook al geconcludeerd en heb inmiddels de nodige stappen ondernomen om zaken over te dragen die ik al lang niet meer zelf zou moeten doen. Ook ben ik begonnen met trainen en coachen en niet meer met beslissen en doen. Nu ik die beslissing heb genomen is er alsof er een enorme last van mijn schouders is gevallen en ben optimistisch over de goede afloop hiervan. Helemaal omdat ik de indruk heb dat mijn collega’s die hier direct mee te maken hebben hier heel veel baat bij zullen hebben.  

Ik realiseer mij ook dat vooral ons management team in Slowakije gebaat is bij partners die een flinke stap terug doen omdat wij met onze goedbedoelde inmenging voor een hoop onrust zorgen in plaats van dat dit een steuntje in de rug is voor de collega’s. We hebben daar de beslissing genomen dat we niet meer in het Lugera kantoor gaan zitten maar een verdieping lager een nieuw kantoor met z’n drieën gaan bezetten.

De volgende stap wordt om de dagelijkse communicatie met onze collega’s tot 0 terug te brengen en alleen met onze General Manager, een keer per maand, de zaken door te nemen. Zodat zij zich helemaal kan richten op waar zij enorm goed in is, het managen van Lugera in Slowakije. Want het moet gezegd worden, Lugera is nog nooit zo goed gemanaged geweest als nu dat zij aan het roer staat. En het laatste wat zij nodig heeft is drie opgewonden muppets die haar met e-mailtjes bestoken.

Een boek van James Caan, ‘The Real Deal’ heeft mij hier onder andere toe aangezet en erg geïnspireerd. Ook door het feit dat het bedrijf dat hij heeft opgericht (Alexander Mann) een klant van ons was en dat ik enkele van de genoemde mensen uit het boek persoonlijk ken.

Wat mij enorm inspireerde en wat ik ook zo herkenbaar vond is de regelmatige veranderingen die hij onderneemt in zijn rol van ondernemer en leider binnen zijn bedrijven. Hij ontwikkelt zich van de allesdoener in zijn eenmansbedrijfje, tot meest facturerende recruiter en verkoper, totdat hij het ‘echte’ werken opgaf en alleen nog maar leiding en sturing ging geven. Toen hij merkte dat hij ook daar weer zijn collega’s en zichzelf in de weg stond ging hij over tot het oprichten van meerdere bedrijven tot nu het hoofdzakelijk investeren in bedrijven en deze (nog) beter laat renderen.

Ik realiseer mij inmiddels heel goed dat je je als ondernemer voortdurend zou moeten ontwikkelen en goed zou moeten onderkennen wanneer je jezelf en je collega’s in de weg begint te staan. Terugkijkend had ik al een jaar geleden bij mijzelf aan de rem moeten trekken en nieuwe dingen moeten ondernemen. Niet dat ik helemaal niets nieuws heb gedaan en ik ben ook eigenlijk al een nieuw pad ingeslagen: wij hebben, gisteren de laatste handtekeningen gezet, een werving en selectie bureau in Tsjechie gekocht: GIT Consult Czech s.r.o., gespecialiseerd in IT personeel. Super leuk en inspirerend met een geheel nieuw spectrum van uitdagingen.

Dus, het is tijd voor de nieuwe Ik. Alles overdragen aan mijn collega’s, hen ondersteunen met raad (maar niet met daad), coaching, advies zodat zij hun vleugels kunnen uitslaan en hun eigen carrière kunnen gaan vormgeven en verder bouwen aan de groei van ons bedrijf.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.