promi-banner onacall01

111. Groei

Download PDF

Hoi Gerard,

Nu je je meer met ondernemen en groei gaat bezighouden wat is dan je strategie inzake groei en ondernemen?  Ga je nieuwe klantengroepen aanboren, je bestaande klanten beter uitnutten, ga je kleinere bedrijfjes kopen of ga je fuseren met een bedrijf van een gelijke omvang ?

Ik vraag dit omdat ik mezelf dagelijks afvraag wat de beste maar ook meest veilige manier van groei is. Dat je kunt blijven groeien zonder dat je te hard groeit en struikelt voordat de finish gehaald is.

Zelf groeien we organisch, en dat gaat prima. Als het klantenbestand uitgebreid is, nemen we nieuwe mensen aan die ingewerkt worden door een mentor. Alles verloopt gladjes op deze manier. Als we een nieuwe dienstverlening ontwikkelen dan zetten we die eerst zelf op en als het een ‘proven concept’ is, zoeken we mensen om het verder uit te bouwen.

Maar zoals ieder mens went deze gestage vorm van groei en wil je soms meer en sneller. Dan denk je dus aan overnames of fusies. Alleen haal je dan wel een stuk onzekerheid in huis.

Die onzekerheid kan je beperken door ondernemingen te kopen die kleiner zijn dan je zelf, maar wil je een echte groei dan moet je samengaan met een bedrijf van gelijke omvang.

Als deze integratie slaagt, kan je in het vervolg met grotere passen doorstappen, maar de risico’s van mislukken zijn dan ook navenant. Ik heb voor mezelf deze beslissing nog niet genomen, hoewel ik een samengaan van gelijksoortige bedrijven in grootte steeds interessanter vind worden door de schaalvoordelen op kosten, waardoor je marges verbeteren en de verhoging en verbreding van de inkomsten je stabiliteit van de firma vergroot.

Mits de integratie slaagt, en dit is mensenwerk. Mensen die met elkaar moeten gaan samenwerken en niet alleen denken aan hun eigen positie veilig te stellen. Je leest vaak dat na een fusie een groot percentage van het personeel en management vertrekt, mede vanwege deze reden.

Heb jij daar ervaring mee en hoe wil jij dat aanpakken voor jullie bedrijf?

Groet,

Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.