promi-banner onacall01

112. Partnerschap als groeistrategie

Download PDF

Beste Erik,

Wij hadden en hebben een identieke manier van ontwikkeling. Eerst zelf nieuwe concepten uitproberen en als deze levensvatbaar zijn die uitrollen binnen de organisatie en nieuwe instroom intern opleiden door een mentor. Nieuwe instroom begint veelal op junior niveau en heeft een carrière pad tot en met Managing Consultant/Branch Manager, CEO en zelfs ook nog de mogelijkheid om partner te worden.

Zo dachten wij ook internationaal uit te breiden. Ambitieuze en succesvolle recruitment consultants uit Slowakije en Roemenië het Country Management aan te bieden in een van de landen waar wij graag zouden willen beginnen. Dat is in alle landen waar wij dit gedaan hebben mislukt. Hoe goed onze collega’s ook waren als recruiter of sales manager in het thuisland. Zij faalden allemaal jammerlijk op het moment dat zij Country Manager werden.  De reden hiervan was een mix van gebrek aan kennis, ervaring en begeleiding.

En toch willen wij internationaal groeien. Die wil om te groeien wordt ingegeven doordat veel van onze klanten graag met een paar geselecteerde bureaus in alle landen in Centraal en Oost Europa willen werken en dus moet je wel in meerdere landen operationeel zijn. Daarnaast zie ik het ook als risico spreiding.

Groeien dus, maar om op eigen kracht in nieuwe landen te beginnen en organisch te groeien: die illusie koester ik niet langer. Het is duur, duurt lang en brengt enorm veel risico met zich mee. En zoals is gebleken, het is een kunstje dat wij niet beheersen.

Wij hebben op dit moment een aantal groeistrategieën: het kopen van gespecialiseerde recruiters: in Tsjechië hebben wij GIT Consult Czech SRO gekocht. Een in IT vacatures gespecialiseerde recruiter met een omzet van bijna 2 miljoen en een team van 8 mensen. Super leuk bedrijf en sluit erg goed aan bij onze bedrijfscultuur. In Slowakije en Roemenië groeien wij organisch en de laatste stappen voor verdere groei die wij daar hebben genomen is het management over te laten aan onze management teams. In Nederland groeien wij door middel van partnerships met andere uitzendbureaus en door het deels uitbesteden van de verkoopactiviteiten aan zelfstandige agenten (als we alle vacatures kunnen vervullen dan realiseren wij in 2015 een omzettoename van 250%). In Engeland zijn wij op zoek naar een sterke partner om samen met ons de Engelse markt te ontsluiten. Dat gaat waarschijnlijk in de vorm van een joint venture of eventueel een fusie.

Centraal in al deze groeistrategieën staat ‘partnerschap’. Delen om te kunnen vermenigvuldigen; het optimaal benutten van de kennis en inspanning van gelijkgezinden. Werken met partners die het vak op bepaalde gebieden beter beheersen zodat je elkaar aanvult en versterkt.

Ik ben erg benieuwd wat dit jaar ons brengt. Het is in ieder geval enorm spannend.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.