promi-banner onacall01

114. Uitgaan van je eigen kracht

Download PDF

Beste Erik,

Ik ken veel ondernemers die in het buitenland zeer succesvol zijn. Ik ben ook in het buitenland gaan ondernemen en soms met meer succes dan in Nederland. Ik heb altijd gedacht dat het juist een voordeel is om een buitenlander te zijn. Je ziet scherper wat anders en beter kan. Je wordt niet gehinderd door beperkende gewoontes en andere beperkingen die lokale gebruiken je ongewild opleggen. Door een onbevooroordeelde kijk ben je juist in staat om snel succesvol te zijn. Je hebt geen last van de ballast die een lokale ondernemer met zich meezeult. Je bent fris en fruitig en als je goed doorhebt wat je van je eigen cultuur in kunt brengen, en wat niet, is het juist makkelijker om succesvol te ondernemen.

Kortom, ik denk dat het niet uitmaakt of je een lokale ondernemer bent of een buitenlander. Het hangt helemaal af van je kwaliteiten als ondernemer.

Maar dat even terzijde. Waarom zou je bang zijn om een partnerschap aan te gaan? Sterker nog. Hoe denk je te overleven zonder goede partners? Ik vind het enorm bevrijdend om sterke partners te hebben. Hoe sterker hoe beter. Ik kan de professionaliteit van grote partners erg waarderen. En met alle partners die wij tot nu toe hebben gehad heeft het nooit gespeeld dat de een de ander af heeft getroefd. Wel komt het voor dat je weer uitelkaar groeit of dat de samenwerking dood bloedt omdat er steeds minder rendement uit de partnerschap komt.

In Nederland hebben wij de verkoop van onze diensten uitbesteed aan zelfstandige agenten en andere uitzendbureaus. De gehele salarisadministratie hebben wij uitbesteed (en dat is echt heel bijzonder voor een uitzendbureau – ik wil wedden dat wij het enige grote uitzendbureau zijn die dit doet in Nederland). Dit jaar doen wij ongeveer 800 tot 1.000 uitzendkrachten in Nederland met maar 4 eigen mensen. Dat is dus het voordeel van het hebben van goede partners.

Waarom ben ik niet bang dat de uitzendbureaus of onze agenten of de andere partners er met onze klanten of onze uitzendkrachten van door gaan? Waarom zouden ze? Wij hebben een geweldige dienstverlening voor ze. Een enorme toegevoegde waarde en wij zijn bijzonder complementerend. Wij doen iets wat zij niet kunnen en zij doen en kunnen iets wat wij niet willen en niet kunnen.

Kortom, wij gaan uit van onze kracht. Wij zijn heel gespecialiseerd en hebben daardoor ook, om slagkracht te hebben, sterke partners nodig die dus weer enorm goed zijn in iets anders. Ik denk wel dat het een vereiste is voor een sterk partnerschap dat de beide partners elkaar aanvullen en niet overlappen. Bij een sterke overlapping kan ik mij zo voorstellen dat de een de ander kan proberen te domineren en dat loopt natuurlijk nooit goed af.

Zoek je dus een partnerschap met een gelijke dan zou je dus weleens gelijk kunnen hebben. Maar dan nog. Als jouw partner veel sterker wordt en op een bepaald moment alleen door wil dan gaat toch ieder zijn eigen weg? Er lijkt me niets ergers dan in een partnerschap zitten waar geen van beiden gelukkig is.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.