promi-banner onacall01

117. Later als ik groot ben

Download PDF

Beste Gerard

Ik bedoelde dat kleine bedrijven meer gericht zijn op exploitatie en dat ze meer naar de korte termijn kijken terwijl grote bedrijven meer bezig zijn met de lange termijn. Dus zijn kleinere bedrijven gericht op exploitatie en dus hun bestaande klanten ‘uitmelken’ en de winsten worden volledig uitgekeerd aan de aandeelhouders terwijl bedrijven die gericht zijn op exploratie een gedeelte van de winst apart zetten om nieuwe kansen en producten te zoeken.En op zich is het logisch dat grotere bedrijven, dat makkelijker afgaat dan kleinere bedrijven omdat bij kleinere bedrijven de werknemers allemaal bezig zijn met de kerntaak van het bedrijf en er weinig extra tijd en geld over is voor activiteiten met een weinig tastbaar resultaat op de korte termijn.

Daarom zeggen ze wel eens dat de moeilijkste horde voor bedrijven de horde is van 1 miljoen omzet te halen. Maar 4 procent van de start ups haalt de een miljoen omzet en maar 0,4 procent haalt de tien miljoen omzet. En ik denk dat een deel van het antwoord is dat de meeste bedrijven klein blijven omdat ze een mono shop zijn met een product of dienst wat tijdelijk aanslaat maar niet kijken naar de dag nadat er geen behoefte meer aan dit product of dienst is. Dan zeggen ze ‘ tsja ik kan er niets aan doen, het was de markt die veranderde’.

Gerard, wat leuk dat je met je dochter over onderwerpen als groei en ontwikkeling in werk kan praten. Mijn oudste dochter is vijftien en het liefst praat ze helemaal niet meer met me. Gelukkig heb ik nog twee jongere dochters die me de oren van mijn hoofd kletsen.

Eigenlijk ben ik nog net als je dochter. Ik weet dat dit belachelijk klinkt, maar als ik ‘s ochtends in de spiegel kijk zie ik een jonge man die zichzelf afvraagt wat hij later gaat doen als hij groot is.

Ik ben nog nieuwsgierig naar alles en leer nog van iedere ervaring die ik mee maak. Ik denk dat deze nieuwsgierigheid de basis voor ontwikkeling en succes is; als je niet meer nieuwsgierig bent kan je beter stoppen.

Je moet alleen de wegen zoeken om deze nieuwsgierigheid te kanaliseren via een methode om je doelen te bereiken. Van deze methoden zijn er vele, ik geloof niet dat een van deze methoden de beste is maar je moet er wel een kiezen voor je houvast. Maar je nieuwsgierigheid naar je klanten, naar je nieuwe klanten naar je collega’ s, de markt en  je diensten, producten en omgevingsfactoren mag je nooit verliezen. Als ik merk dat ik dat verlies, stop ik met werken.

Groet,

Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.