promi-banner onacall01

116. Wat moet ik doen om goed te worden?

Download PDF

Beste Erik

Ik weet niet of ik dat snap. Kleine ondernemingen gericht op exploitatie en grotere ondernemingen op exploratie. Exploitatie is het uitbaten van bezittingen, het gebruiken van een gebouw of een product of het uitvoeren van een dienst. Exploratie is het doen van verkennend onderzoek, vooral om iets te vinden. Het onderzoeken en verder ontwikkelen van een idee. Dit mag je me in je volgende column nog even uitleggen want ik kan mij er weinig bij voorstellen.En even iets heel anders. Ik had laatst een gesprek met mijn dochter. Zij studeert sales en marketing aan de Hogeschool van Amsterdam en loopt nu stage bij een bedrijf dat hennep verbouwt en verwerkt in Nederland en Roemenië en zij is bezig met het opstellen van een verkoopplan voor hennep als strooisel voor stallen.

Zij is ambitieus en werkt dag en nacht aan het verkoopplan en doet ook actief de verkoop er van. Zij stelde mij een heel bijzondere vraag. Althans dat vond ik: ‘Pap, ik wil graag heel goed zijn in wat ik doe, ik zou wel de beste willen zijn, maar hoe doe ik dat? Wat moet ik doen om heel goed te worden?’

Ik denk dat dit een vraag is die een ieder van ons zich zou moeten stellen. En als je eenmaal goed bent zal je je moeten afvragen wat je moet doen om goed te blijven.

Ik wist uiteraard niet direct het antwoord dus vroeg ik haar wat zij dacht dat ze moest doen om goed te worden: ‘je moet je omringen met de juiste mensen die je kunnen helpen, je moet heel veel doen, je hebt een goed netwerk nodig, je hebt een goede instelling nodig, je moet super gemotiveerd zijn, je moet een goed product hebben, voor een goed bedrijf werken’.

Ik kan mij haar vraag heel goed voorstellen. Ze is jong en nog onervaren in het bedrijfsleven maar ze heeft een torenhoge ambitie. En wat moet je dan doen om goed te worden? Aan haar motivatie en instelling ligt het niet. Dat is aanwezig. Zij ontbeert heel veel feitelijke kennis en ervaring. Goed worden doe je door veel kennis te vergaren over het bedrijf en het product of de dienst en hoe ze tot stand komen, de kostprijs, de verkoopprijzen, de (potentiele) klanten, de concurrenten, de verkoopstrategie en ga zo maar door. Wat zij door heeft als geen ander is dat zij veel moet leren en oefenen. En om raad en advies vragen. Zij zit nu veel in de auto en speelt continue de Cd’s af van Jeffrey Gittomer (geweldige verkooptrainer) die zij heeft gekocht om haar verkoopvaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast is ze ook direct begonnen met de verkoop. Koud bellen en afspraken regelen met potentiele klanten. Onverschrokken en met veel plezier.

Michelle weet het dus eigenlijk al. Om goed te worden moet je veel leren, veel vragen, veel doen en veel oefenen. Wat je leert meteen in praktijk brengen. Wat je nog niet hebt geleerd ook in praktijk brengen. Leer je veel van. Onverschrokken en niet bang zijn om fouten te maken.

Dat is ook volgens mij wat je moet doen om goed te worden. Ik ben benieuwd Erik wat jij doet om goed te blijven.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.