promi-banner onacall01

11. Als er geen verkoop is gebeurt er niets

Download PDF

Beste Jan,

Je zet mij altijd aan het denken. Wat een hoop wijsheid en diepgang op één A4-tje. Euforie, nieuwsgierigheid, integriteit. Allemaal zaken die je doen kunnen excelleren. Voor een groot deel, denk ik, wordt dat gedekt door het kunnen verkopen. Een succesvolle leider kan goed verkopen. Als je de essentie van verkopen niet begrijpt, je niet kunt verkopen, kan je ook niet leiden.

Iedereen verkoopt altijd wel iets. Al is het maar dat je wilt dat een ander je helpt of iets voor je uitzoekt. Verkopen is een ander overtuigen dat hij of zij iets voor je doet. Of aan je geeft. Altijd in ruil voor iets. Verder moet verkoop duurzaam zijn om succesvol te zijn. Als je een leugen verkoopt houdt het op. De verkoop waar ik het over heb is een verkoop waar beide partijen beter van worden. De prijs (die de verkoper en de inkoper betalen) leidt tot winst voor beide partijen. Zowel koper als inkoper creëert waarde voor zichzelf, hun bedrijf en voor elkaar.

De essentie van verkoop ligt volgens mij in het principe dat ”hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt”. Hoe meer discipline en instelling en techniek en integriteit en inspiratie je in je verkoop stopt hoe meer je verkoopt. Het tegengestelde geldt ook: als je je concentreert op negativiteit, problemen, zorgen, onmogelijkheden dan krijg je precies datgene. Het constant schrijven en lezen en praten over crisis creëert crisis. Einstein heeft ooit gezegd “de persoon die het probleem creëert kan het probleem nooit oplossen”.

Alle grote (en kleine) leiders der aarde verkopen zichzelf, hun ideeën, hun producten. En hoe beter je daar in bent des te succesvoller je bent. Let op: als het enige dat je verkoopt “tijd” is, geef ik je weinig kans op een succesvolle carrière als leider. Als je je tijd verkoopt dan ben je in dienst om iemands producten en ideeën en visie te verkopen. Niet die van jezelf. Maar goed, dit even terzijde.

Er zijn duizenden boeken geschreven over verkopen. Van alle boeken die ik gelezen heb vind ik die van Jeffrey Gitomer erg goed (als je jezelf wilt scholen in verkopen zijn al zijn boeken aanraders) maar de allerbeste is voor mij het boek van Stephen R. Covey “The 7 HABITS of HIGHLY EFFECTIVE PEOPLE – dat eigenlijk niet over verkopen gaat, het woord “sales” komt zelfs niet in het boek voor.

Wat je ook doet, als je niets kunt verkopen gebeurt er helemaal niets. Zo simpel is het. Wordt een ster in het verkopen (duurzaam) en de wereld ligt aan je voeten. Dat is erg goed nieuws. Minder goed nieuws is dat het meer tijd vergt dan je lief is. Als ik al het voorgaande wat we hebben geschreven moet geloven dan komt het neer op de volgende opsomming: probleemoplossend vermogen, leren van fouten, een gedragen bedrijfsvisie, ervaring, duidelijke bedrijfscultuur, techniek, discipline, instelling, spelregels, persoonlijkheid, risicobereidheid, wegnemen van angst, inspiratie, integriteit, focus op succes, nieuwsgierigheid, analyseren, juiste keuzes maken. Mijn god. Wat een hoop. Leren om succesvol te zijn als leider: “het leuker maken zal wel lukken, maar niet eenvoudiger”. Jan, ik ben bang dat we nog lang niet klaar zijn met ons boek.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.