promi-banner onacall01

12. MBV

Download PDF

Beste Gerard

Ik heb een vervelende eigenschap. Ik ben niet altijd in staat om de persoon en de boodschap van elkaar te scheiden. Iemand kan me zakelijk gezien nog zo’n goed voorstel doen, maar als ik geen enkele betrokkenheid ervaar met die persoon dan kan hij of zij net zo goed tegen een muur praten. Dat is niet zo netjes van me en niet echt een goede leider waardig. Maar helaas het is zo. Ter vergoelijking van mezelf kan ik aanvoeren dat ik heel nieuwsgierig ben naar mensen en dat ik al heel snel iets positief en sympathieks in iemand zie zodat die vervelende eigenschap niet zo vaak voorkomt. Maar toch, het gebeurt. En waarom?

Als iemand mij iets wil verkopen – een product, een dienst, een idee of een visie – en die persoon troost zich geen enkele moeite om zich in mij te verplaatsen en met mij in contact te komen dan komt de boodschap niet binnen. Je herkent die mensen vaak aan hun wegkijkende blik terwijl ze hun verkoopriedel afdraaien. Ze luisteren niet maar praten. Nog moeilijker heb ik het met opdringerige verkopers met een agressief taalgebruik en dito volume. Natuurlijk zegt dat ook iets over mij maar ik heb het hier over mensen waarvan ik in principe niets wil. Maar zij blijkbaar wel van mij. Dan mag ik toch verwachten dat zij tenminste proberen om een zekere verbinding met mij te maken? Om zich een beetje in mij in te leven. Als dat niet geval is dan ben ik nog wel zo netjes opgevoed dat ik ze uit laat praten maar daar houdt het wel mee op. Er gebeurt niets. Geen overtuiging, geen verkoop. Geen goede verkoper.

Inlevingsvermogen, betrouwbaar, sociaal vaardig. Voor mij zijn dat drie belangrijke basiseigenschappen om als verkoper contact te maken met de ander. Contact legt de basis om iets te verkopen of om iemand ergens van te overtuigen (een andere vorm van verkopen). Het kan geen kwaad om op die eigenschappen te letten bij het aannemen van verkopers. Want zoals je terecht zegt, ‘zonder verkoop heeft een bedrijf geen bestaansrecht’.

Nu realiseer ik me dat ik weer een aantal eigenschappen toevoeg aan jouw rijtje eigenschappen van goede leiders. Het lijkt allemaal heel complex te worden. Maar dat is voor een deel schijn. Wij zoomen in onze mails in op details. Maar als we ons aan onze eigen leiderschapsharen even uit het doolhof van de dagelijkse praktijk trekken en met wat afstand naar beneden kijken zien we dat er wel degelijk structuur zit in het doolhof. De poppetjes beneden lopen misschien door elkaar heen, naar links en naar rechts en naar voren en naar achter maar van boven zie je dat ze uiteindelijk allemaal een richting op gaan. Blijkbaar zit er toch iets gemeenschappelijks in het handelen en het gedrag van de medewerkers die er voor zorgen dat er een bijna natuurlijk proces van groei en ontwikkeling ontstaat van het bedrijf. Van bovenaf zie je bijvoorbeeld dat de bedrijfsvisie als een rode draad door hun handelen loopt. En dat je de cultuurwaarden van het bedrijf terugziet in de persoonlijke waarden en het gedrag van de mensen. Goed leiderschap betekent zorgen voor een gedragen bedrijfsvisie, de juiste man en vrouw op de juiste plaats en duidelijke structuren en bedrijfsprocessen. Kijk dat scheelt een stuk. Nu hoeven we nog maar drie zaken in de gaten te houden in plaats van jouw lijstje van meer dan twintig eigenschappen.

‘We zijn allemaal hetzelfde ……………… als je niet nauwkeurig kijk!’ zingt Herman van Veen in een van zijn liedjes. En dat lijkt me een mooie relativering om mee af te sluiten. Leiderschap is complex maar tegelijkertijd ook eenvoudig. Met boerenverstand (MBV) als lijmmiddel tussen die twee kom je een heel eind.

Groeten

Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.