promi-banner onacall01

13. De ene visie is de andere niet

Download PDF

Beste Jan,

Volgens mij heb je de essentie te pakken wat betreft de leider als verkoper: inlevingsvermogen, betrouwbaarheid en sociale vaardigheid. Ik denk wel dat een leider niet naar iedereen kan luisteren. Een succesvolle leider kan zich wel zeer goed inleven in wat er speelt in zijn of haar omgeving. Inlevingsvermogen is het luisteren met je oren, je ogen, je hart en je verstand.  Daaraan toegevoegd integriteit en sociale vaardigheden en je hebt een succesvolle leider.

Ik verbaas mij ook over verkopers die een paar standaard vraagjes hebben zoals “meneer Koolen, wilt u ook meer verkopen en meer winst maken?”  en vervolgens praten, praten en praten. Als ik kandidaten interview, meestal voor leidinggevende banen, zijn er bij die beginnen met praten en na een monoloog van 1 of 2 uur eindelijk hun mond houden en er dan van overtuigd zijn dat ze een super interview hebben gehad en dat ze zeker worden aangenomen. Niet dus. Verkopers en Kandidaten: je verhoogt je kansen op succes door meer te luisteren en minder te praten. Hoe meer je de ander aan het woord laat hoe beter de ander het gesprek ervaart. Als je tenminste aktief luistert tijdens het gesprek.

Als de essentie van succesvol leiderschap ligt in een gedragen bedrijfsvisie, de juiste man en vrouw op de juiste plaats en duidelijke structuren en bedrijfsprocessen dan vraag ik mij iets af. Neem de ABNAMRO. Een succesvolle bank van wereldformaat. Op een gegeven moment komt Groenink aan de macht. Begint (misschien ongewild) met het afbreken van de bank middels het invoeren van een angstcultuur en zeer vreemde processen. Binnen een paar jaar is het over en uit. De ABNAMRO gereduceerd tot een verliesgevende lokale bank. Toen hij aankwam waren dezelfde juiste mannen en juiste vrouwen aanwezig die zijn bedrijfsvisie droegen. Dezelfde structuren (die verander je niet zo snel bij zo’n grote organisatie). En toch is het Groenink als leider gelukt om met zijn visie een groots bedrijf ten gronde te richten. Was zijn visie daardoor niet het allerbelangrijkste succesbepalende ingredient?

Visie is derhalve misschien wel het meest essentiele instrument wat de leider tot zijn of haar beschikking heeft. Ik denk zelfs dat de persoonlijke visie van de leider het allerbelangrijkste is. Immers, alles komt voort uit je persoonlijke visie en dus ook de visie die je hebt als leider over het bedrijf.  En ik denk nog iets. Dat je een visie niet echt kunt verzinnen en maken en styleren. Je visie moet vanuit je tenen, je hart, je ziel komen, het moet je essentie weergeven en dekken. Om succesvol te zijn. Om duurzaam te zijn.  Zonder zo’n visie is een leider wellicht nog een goede manager, maar niet meer dan dat.

Mij dit realiserend ga ik bij mijzelf nog meer te rade wat de essentie is van mijn persoonlijke visie en instelling en ga ik dit nog meer tot uiting laten komen. Zo zie je maar. Het verbeteren van de wereld begint bij jezelf.

Los Ballos

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.