promi-banner onacall01

122. Hoe hoger de bonus hoe slechter de resultaten

Download PDF

Beste Erik

Dat zou mooi zijn. Je zorgt voor een open organisatiecultuur met duidelijke bij iedereen bekende doelen en binnen een paar jaar heb je een marktkapitalisatie van meer dan een miljard. Ik ga meteen aan de slag en laat het je over twee jaar weten.

Over de oprichter van Tesla heb ik gehoord dat hij een van de eigenaren was van PayPal en dat hij het bedrijf, samen met zijn andere partners, voor een enorm bedrag heeft verkocht. Een andere partner van PayPal is LinkedIn begonnen. Het kan natuurlijk allemaal door openheid en duidelijke doelen komen maar het lijkt mij toch ondergeschikt aan een heel scala van uitzonderlijke ondermerskwaliteiten waar deze mensen ongetwijfeld over beschikken.

Maar je hebt mij aan het denken gezet en het is mij opgevallen dat onze CEO met haar team in Slowakije uitzonderlijk goede resultaten behaalt en een van de grootste veranderingen die zij heeft ingevoerd zijn heel duidelijke KPI’s (Key Performance Indicators) die voor iedereen inzichtelijk zijn en iedereen kan ook zien hoe de collega’s het doen. Heel duidelijke week, maand en jaardoelen uitgedrukt in te behalen omzet, aantal te plaatsen kandidaten per maand, het aantal interviews met kandidaten en hoeveel kandidaten er per vacature en per maand aan klanten moeten worden voorgesteld. Daarbij zijn ook de financiële bonussen heel duidelijk omschreven en iedereen kan zijn bonus zelf uitrekenen. Daarnaast stuurt zij elke maand overzichten van alle gerealiseerde KPI’s, met een felicitatie aan de best presterende collega’s. Zij en haar team breken het ene record na het andere. In Roemenië realiseren wij nu ook buitengewoon goede resultaten en ook daar zijn de doelen steeds beter geformuleerd en bekend bij een ieder.

Verder Erik, heb je me niet alleen aan het denken gezet maar ook tot actie aangezet. Ik heb aan een veertigtal collega’s hun ideeën gevraagd over de visie en missie van ons bedrijf, over de korte en lange termijn doelen, waar ons bedrijf zich in zou moeten onderscheiden, of al doet, naar klanten, collega’s en kandidaten toe. Wij zullen de antwoorden verwerken tot een eensluidende presentatie, samen met onze ideeën, en dit aan een ieder presenteren en ook op onze website publiceren zodat alle belanghebbenden inzicht hebben in wat wij doen, waarom wij dit doen en waar wij naar toe gaan.

Let op met de hoogte van financiële bonussen. Ik heb een heel opmerkelijk onderzoek hierover gelezen en de conclusie was dat te hoge bonussen een averechts effect hebben op de prestaties bij de meerderheid van de onderzochte werknemers. De conclusie was dat lage bonussen zelfs veel beter werken dan hoge bonussen. Bonussen die het salaris kunnen verdubbelen werken bij de meeste mensen averechts.  Wat zeer motiverend en prestatie verhogend werkte volgens het onderzoek waren immateriële zaken zoals erkenning, voldoening en plezier in het werk en met de collega’s en het hebben van duidelijke inzichtelijke en haalbare doelen.

Wat doe jij met de wijsheden van al die Amerikaanse management boeken? Pas jij veel toe van wat je leest? Welke zijn de beste boeken volgens jou? Ik ken er maar een paar die ik echt heel erg goed vind en die mij ook echt verder hebben gebracht.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.