promi-banner onacall01

123. Boekenwijsheid

Download PDF

Hallo Gerard

Kun je me het onderzoek naar de effecten van bonussen mailen? Ik ben daar heel nieuwsgierig naar. Begin dit jaar vertelde een consultant mij hetzelfde. Mensen zoeken erkenning en vinden werken in een bedrijf met visie en teamgeest belangrijker dan bonussen; precies hetgeen jij schrijft. Ik vraag me wel af of mensen dan eerlijk zijn tegen deze onderzoeker. Het is natuurlijk heel ordinair om te zeggen dat je alleen voor geld werkt.

Zoals een voetballer die voor een topclub in Nederland speelt en dan naar een middelmatige buitenlandse club vertrekt met als argument dat het hem interessant lijkt om in een andere competitie te spelen. Terwijl iedereen weet dat de competitie daar totaal niet interessant is, dat je trainer gemiddeld om de zes maanden ontslagen wordt en je alleen daar naar toe vertrekt om een zak met geld op te halen.

Ik vind het in ieder geval leuk om boeken te lezen. Ik haal daar veel inspiratie en ideeën uit. Inspiratie haal ik vaak uit biografieën of beschrijvingen van gebeurtenissen en ideeën uit managementboeken. Uit de boeken die ik goed vind blijft meestal één thema hangen. Je zou dat mager kunnen noemen na driehonderd bladzijden maar dit is misschien een manier van mij om het te simplificeren.

Zoals in het boek waar we het zo juist over hebben gehad: ‘Exponential Organisations’ daar onthoud ik het thema van openheid. We hebben ook doelen en KPI’s voor het bedrijf en iedereen. De doelen van de medewerkers worden alleen niet gedeeld. Daar ga ik nu over nadenken om dit in te voeren. In het boek ‘Turn the ship around’ van David Marquet staat dat je verantwoordelijkheid moet geven daar waar de expertise is. In een boek van Simon Sinek staat dat leiders, baasjes, directeuren of hoe je ze ook noemen wilt zich dienend en faciliterend op moeten stellen en iedereen de ruimte moeten geven de doelstellingen te halen en zo kan ik meer voorbeelden van goede boeken aanhalen. Maar er is een managementboek wat ik alomvattend vind. Dit boek geeft namelijk een kader aan op het gebied van strategie, cash, mensen en operations welke je in je bedrijf kan invoeren. De schrijver van dit boek Verne Harnish beweert alle groei bedrijven te hebben onderzocht en daar de goede punten uit te hebben gedistilleerd om zo tot een format te komen wat je kan volgen als je wilt groeien met je onderneming, dit boek heet ‘Rockefeller Habits’.

Inspiratie krijg ik zoals gezegd uit waargebeurde verhalen. Er is een boek getiteld ‘Too big Too fail’ wat minutieus de gebeurtenissen beschrijft van de reddingsacties van de CEO’s, politici en centrale bankiers in 2008 op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Dit boek laat zien hoe ongelofelijk hard deze mensen hebben gewerkt en hoe vindingrijk ze zijn geweest. Ze worden nu vaak beschimpt maar dit was een groep mensen die hun verantwoordelijkheid namen en niet stopten voordat er oplossingen waren en zicht op licht aan het einde van de tunnel kwam. Ik vind het leuk om tips te krijgen van goede boeken, kan jij me vertellen welke boeken jij goed vindt?

Groet,

Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.