promi-banner onacall01

125. Is hard werken voldoende?

Download PDF

Gerard

Je zegt dus dat ‘hard werken’ de basis is van veranderingen en het bereiken van resultaten, kortom het hebben van succes. Toevallig keek ik vannacht naar een documentaire over Joanna Rivers, een recent overleden Amerikaanse comediènne. Zij was tijdens de film al 75 maar werkte nog keihard. Bij een lege agenda belde ze haar manager op om te zeggen dat ze een zonnebril nodig had omdat de witte pagina’s haar verblindden. Na een tijdje alleen naar lege  pagina’s te hebben gekeken ging ze een toneelstuk schrijven, waarin ze zelf de hoofdpersoon was om zo haar eigen werk te creëren en dat op die leeftijd. En vorige week zag ik een documentaire over Bob Marley, waarvan ik dacht dat hij alleen maar hasj rookte en overal kindjes maakte. Maar hij sliep ook maar een paar uur per nacht en dan schreef hij zijn liedjes, die hij steeds perfectioneerde terwijl zijn bandleden het al vele stadia eerder goed genoeg  vonden. Zo maar een voorbeeld van twee mensen die bovenaan de ladder van hun beroepsgroep stonden en bereid waren een extra mile te lopen.Maar deze mensen waren natuurlijk ook bevoordeeld doordat ze een talent hadden. Is hard werken dan ook genoeg als je geen talent hebt ? Is hard werken ook genoeg als je niet in de juiste omstandigheden bent geboren? Als je vrouw bent, wordt je al geboren met een achterstand. In sommige landen krijg je niet eens de kans om deze achterstand in te lopen. In andere landen wordt er gedaan alsof er gelijke kansen zijn maar in de praktijk zie je er niets van terug. Zoals Nederland, zogenaamd een egalitair land, maar niet in de top. Hoeveel vrouwen ken jij in Nederland op hoge posities, ik maar weinig. En dat in een tijdperk waarvan men zegt dat er steeds meer vrouwen geboren worden, omdat mannen eigenlijk niet meer nodig zijn aangezien zwaar werk minder voorkomt dan in vroegere tijden.

Dus ik vraag me af of hard werken alléén voldoende is, om als ondernemer te slagen. Je moet ook een talent hebben op een specifiek gebied. Bijvoorbeeld goed kunnen onderhandelen, of helder kunnen denken of sneller kunnen denken en dan vervolgens ook hard werken wat je  dan de voorsprong geeft ten opzichte van anderen die minder hard werken.

Je noemde bijvoorbeeld de twee mannen die Google oprichtten, Larry Page and Sergey Brin, beide ouders van hen waren vooraanstaande academici op betagebied, dus de appel viel niet ver van de boom. Ook op sportgebied zijn er veel voorbeelden van kinderen die behept zijn met het  atletisch vermogen van hun ouders. Alleen moet je inderdaad harder werken dan anderen om je voordeel er mee te doen. Zoals bijvoorbeeld Andre Agassi die vanaf zijn derde gedrild werd door zijn vader, een voormalig Iraans bokskampioen. Het is hem gelukt zoals ook Page en Brin. Zij allen bereikten de top in hun vakgebied door een combinatie van talent en maniakaal hard werken.

Groet,

Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.