promi-banner onacall01

126. Talent is ondergeschikt

Download PDF

Beste Erik

Ik heb een andere mening over het belang van talent en over vrouwen. Om met vrouwen te beginnen denk ik dat vrouwen in Westerse landen zeker niet met een achterstand worden geboren. Het is de maatschappij en cultuur die mogelijke beperkingen op leggen waar echter zeker niet door welke vrouw dan ook aan geconformeerd dient te worden. Dat is in Westerse landen een individuele keuze. Wel is er een enorme ongelijkheid van het aantal vrouwelijke managers in Nederland en helemaal als je dat vergelijkt met landen in Oost Europa. In Tsjechie is het aantal vrouwelijke en mannelijke managers gelijk verdeeld (50-50). In Nederland is de verhouding totaal scheef: 20% vrouwelijke managers tegen 80% mannelijke managers. Nederland loopt wat dat betreft ontzettend achter bij Oost Europa.

En talent. Handig als je het hebt maar niet nodig voor ultiem succes. Je kent ongetwijfeld Willy en Rene van de Kerkhof, geweldige voetballers bij PSV en het Nederlands team. Ik sprak Rene een aantal jaar geleden over zijn voetbal carriere en ik vroeg wat hij en zijn broer allemaal hadden gedaan om de top te bereiken. Dit is wat hij zei: ‘mijn broer en ik konden helemaal niet zo goed voetballen. Veel van onze vriendjes waren veel beter. Maar wij wilden zo graag prof voetballer worden dat wij dubbel zo hard trainden, driedubbel zo hard. En ’s avonds keken we naar zoveel mogelijk voetbalwedstrijden en dat hebben wij volgehouden totdat we stopten met voetbal. Zo wordt en blijf je de beste’. Johan Cruijff: ‘natuurlijk ben ik beter dan wie dan ook. Ik heb de bal zeker tienduizend keer meer aangeraakt dan welke andere voetballer ook’. Ronaldo is als enige profvoetballer naar Nike in Amerika gegaan toen hij hoorde dat er in zijn competitie een nieuwe bal zou komen van Nike. Hij heeft zijn hele vakantie gebruikt om met de nieuwe bal te oefenen. Logisch dat hij beter is met zo’n instelling.

Allemaal indicaties dat deze grote namen groot zijn omdat ze er alles voor doen om de beste te worden en te blijven. Talent is ondergeschikt en volgens mij is talent alleen maar handig in het begin en door keihard werken, een totale focus haal je de voorsprong die iemand met talent heeft snel in.

Het hebben van talent is verder helemaal geen garantie dat je ook succesvol wordt. Met of zonder talent, als je de top wilt bereiken en daar wil blijven zal je moeten aanpakken. Je hebt een nietsontziende instelling nodig om je continue te verbeteren, om je te handhaven op het hoogste niveau. Je moet denk ik enorm van succes houden. Zodat het doel de middelen heiligt. Succes hebben geeft een geweldige voldoening, zeker wanneer je dit bereikt na heel veel ontberingen, ploeteren, bloed, zweet en tranen.

Ik kan mij nog herinneren dat jij aan je carriere begon bij een of andere aandelen dealer en dat je daar werd geleerd hoe je telefonisch moest verkopen en hoe jij je door hard werken, veel geduld, veel leren al snel het tot partner hebt gebracht bij een (ander) bedrijf wat jij daarna met veel elan hebt uitgebreid. Misschien heb jij heel veel talent maar dat is zeker niet de doorslaggevende factor geweest.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.