promi-banner onacall01

128. Ondernemen is een aanrader

Download PDF

Hoi Erik

Mijn vader, die een schoenmakerij en schoenenwinkel had, heeft mij van jongs af aan voorgehouden dat ik een eigen bedrijf moest beginnen. Hij vond dat als je goed bent je alleen maar voor je baas geld verident en niet voor je zelf. In zijn tijd was het ook zo dat je als werknemer weinig kans had om goed te verdienen.

Ik heb twee keer in loondienst gewerkt. Eerst bij een marktonderzoekbureau waarvan de eigenaar had beloofd dat ik het mocht overnemen maar zich niet aan zijn woord hield en de tweede keer voor een schoenenbedrijf wat ook op een teleurstelling uitliep omdat de eigenaren onderling ruzie kregen terwijl het bedrijf super goed liep.

Ook met andere baanjtes heb ik altijd ervaren dat de eigenaar of de managers mijn succes in de weg stonden. Weinig ondernemers, is mijn ervaring, gaan voor het ultieme succes van de zaak maar laten zich leiden door emoties. Daarom kan je beter voor jezelf werken; er is geen baas die het voor jou kan verpesten. Ik geef er de voorkeur aan om mijn lot in eigen handen te hebben in plaats van het slachtoffer te zijn van de kuren van leidinggevenden. Ik geef er de voorkeur aan om mijn eigen kansen te bepalen. Ik vind het zo vanzelfsprekend om te ondernemen omdat ik daar alleen maar voordelen in zie:

  1. Je staat aan de wieg van je eigen succes. Je bent zelf verantwoordelijk voor je falen en je successen. Er is niemand die je de schuld hoeft te geven en dat houdt in dat je volledige controle hebt.
  2. Financiële keuze vrijheid. Alles wat je verdient (en verliest) komt voor eigen rekening. Financieel wordt je direct afgerekend. Je bepaalt zelf de hoogte van je salaris.
  3. Risico’s bepaal je zelf. Er is niemand, behalve jijzelf, die de risico’s bepaalt en aangaat met betrekking tot investeringen en andere belangrijke beslissingen. Je bepaalt alles zelf.
  4. Vrijheid in doen en laten. Je hoeft aan niemand te vragen of je op vakantie mag, of een dagje vrij mag nemen of dat je later op werk komt of vroeger weg gaat. Je hebt vrijheid.
  5. Geld werkt voor jou in plaats van dat je voor geld werkt. Als werknemer werk je voor een salaris, om geld te verdienen. Als ondernemer natuurlijk ook maar dan is er nog iets. Je hebt aandelen in je bedrijf en als je het goed doet als ondernemer dan gaan die aandelen geld verdienen voor jou terwijl je daar niet meer voor hoeft te werken: dividend. Ik ben in 2010 door een ernstig ski ongeluk zo’n 7 maanden uit de running geweest en mijn inkomen in dat jaar ging zelfs iets omhoog doordat het bedrijf doordraaide en een goede winst boekte. Als ondernemer gaat jouw geld voor jou werken en dat kan op de lange termijn veel meer opleveren dan het werken voor
  6. Bonus voor vermogenstoename. Hoe beter het met je bedrijf gaat qua omzet en winst hoe meer je bedrijf waard wordt voor een mogelijke koper van (een gedeelte van) jouw aandelen. Voor de winst die je maakt krijg je dan opeens een factor meer. In onze industrie krijg je zo 10 tot 15 keer de winst voor je aandeel. En dat nadat je jezelf dus al die jaren salaris en dividend hebt uitgekeerd. Dat is dus een enorme bonus voor al je harde werk.

Daarom zal ik een ieder altijd aanraden om te gaan ondernemen. In ons bedrijf is het voor elk personeelslid mogelijk om aandelen te verwerven. We geven ze in veel gevallen zelfs helemaal gratis als je hebt bewezen een volwaardige partner te kunnen zijn. Je moet je dus wel bewezen hebben. Vroeger gaven wij veel te snel aandelen een collega’s die wel het potentieel hadden maar in de praktijk als partner en ondernemer enorm faalden. Daar hebben wij uiteraard onze lessen uit getrokken. Nu krijgt iemand aandelen bij bewezen kwaliteiten.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.