promi-banner onacall01

129. Doelgericht

Download PDF

Gerard,

Je vertelt me middels een opsomming van factoren waarom jij ondernemer bent geworden. Dit is je vanuit huis met de paplepel ingegoten.  Maar dat vertelt niet waarom sommige mensen ondernemer worden en anderen niet. Je somt op wat jij als voordeel ziet om ondernemer te zijn, maar wat voor jou een voordeel is. ziet een ander juist als een nadeel om geen ondernemer te worden.Jij wordt er blijkbaar blij van dat je je risico’s zelf kan bepalen, een ander slaapt er waarschijnlijk niet van. Jij kan er mee omgaan dat je inkomen varieert, een ander vindt  dit te onzeker etcetera etcetera.
Maar waarschijnlijk gaan jij en ik het antwoord niet vinden op de vraag waarom de keuze om ondernemer te worden door een minderheid van de mensen wordt genomen.

We kunnen vanuit onze ervaring alleen een mening hebben welke eigenschappen ondernemers zouden moeten hebben.

Wat mij betreft is de belangrijkste de focus op het doel, als deze sterk is en je niet zwabbert ben je geschikt als ondernemer. Dat is voor mij ook iedere keer een wake up call als ik een gesprek heb met iemand die erg doelgericht is. Die ieder verhaal of situatie terug brengt tot de vraag wat jij er aan hebt in relatie tot je doel. Dat is niet velen gegeven zo strak te kunnen denken en handelen.

Dit kan wel gestimuleerd worden als je weinig tijd hebt. Een voetbalteam wat achter staat met nog maar tien minuten te spelen moet doelgericht spelen, want die bal moet erin anders heb je verloren. Ik heb in het verleden weleens opdrachten gedaan voor private equity mannen, ook zij zijn extreem doelgericht. Ze kopen een bedrijf en binnen een tijdspanne van vijf jaar moeten ze het bedrijf dusdanig verbeteren dat ze het weer met winst kunnen verkopen.

De meesten van ons werken niet met tijdsdruk. Maar als je je zelf tijdsdruk oplegt door je zelf bijvoorbeeld ieder kwartaal doelen te stellen met het langere termijn doel als einddoel kom je een heel eind.

Ken jij mensen die zo extreem doelgericht zijn ?

Groet,

Erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.