promi-banner onacall01

130. Een bijzondere nieuwe generatie ondernemers

Download PDF

Beste Erik

Een paar maanden geleden liep ik de nieuwe generatie ondernemer tegen het lijf. Iemand die helemaal ‘het nieuwe verkopen’ in al haar facetten toepast (zie columns 102 en 104). Ioana, zo heet zij, was tot voor kort de jongste Senior Brand Manager ooit bij een grote FMCG multinational en verantwoordelijk voor een product range in drie landen. Naast haar drukke baan ontwikkelde zij een cosmetica lijn in de avonduurtjes en zij verkoopt deze internationaal via internet met een adembenemende service naar haar klanten toe.Een paar weken geleden heeft zij ontslag genomen en heeft zij haar ‘zekere’ bestaan, een dijk van een salaris, een geweldige carriere binnen het bedrijf en een auto van de zaak opgegeven om te gaan ondernemen. Van een hoog salaris naar geen salaris. Van het aansturen van een internationaal team naar alles zelf moeten doen. Van het hebben van alle mogelijke financiële middelen naar alleen een lap-top, een telefoon en een appartementje.

Loopt Ioana risico? Helemaal niet. Ik denk zelfs dat zij met deze stap minder risico loopt omdat zij bij haar werkgever te doen had met incompetente managers, met onvoorspelbare directies en aandeelhouders die zo maar kunnen beslissen om een divisie af te stoten terwijl dat niet altijd in het belang is van de mensen die er werken. Met haar eigen onderneming bepaalt Ioana zelf haar toekomst. Het lot in eigen handen nemen.

Ik ben er van overtuigd dat Ioana buitenproportioneel succesvol gaat worden. Ten eerste omdat zij het volstrekt mogelijk acht om binnen een paar jaar een balanskapitaal te hebben van een paar miljard dollar (zij rekent in dollars). Zij heeft een heel duidelijk doel. En er is totaal geen twijfel bij haar.

Ten tweede weet zij heel goed waarom zij het doet. Het waarom is voor haar het allerbelangrijkste en haar waarom zal een massa trouwe klanten aantrekken. Haar waarom is, naast haar doel, een van de allerbelangrijkste voorwaarden voor haar succes. Veel ondernemers concentreren zich nog steeds op het ‘hoe’ maar dat is voor grote successen verleden tijd. Dat werkt echt niet meer.

Ten derde heeft zij geen sterke mening over het ‘hoe’. Zij is nuchter en heel zakelijk over het ‘hoe’. Zij heeft bijna geen mening over ‘hoe’ zij haar cosmetica producten aan de man gaat brengen. Zij onderzoekt, analyseert en neemt beslissingen puur op basis van informatie. Zoals Google dit doet. Niet het per se iets willen op basis van oordeel en smaak maar op basis van marktinformatie.

Ten vierde is zij een meester in het vergaren van informatie. En nog beter in het analyseren hiervan. Internet en Google hebben geen geheimen voor haar en zij beheerst dit als geen ander. Volgens haar kan je niet meer succesvol zijn als ondernemer als je Internet niet tot in de vingertoppen beheerst (en ik denk dat zij gelijk heeft).

Ten vijfde, en dat is net zo onontbeerlijk als alle voorgaande punten, ontwikkelt Ioana haar spiritualiteit, haar geest en haar lichaam als een bezetene. Zij volgt voor zover mogelijk alle cursussen op het gebied van zelfontplooiing, leest hier alles over wat los en vast zit, heeft een persoonlijke coach en past alles toe in de praktijk waarvan zij vindt dat het belangrijk is. Daarnaast drinkt zij nauwelijks alcohol, eet nauwelijks vlees en voedt zich voornamelijk met super foods.

Als je wilt weten hoe je succus afdwingt als ondernemer dan hoef je dus niet meer verder te lezen. De bovenvermelde 5 punten zijn alles wat je nodig hebt voor succesvol ondernemerschap.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.