promi-banner onacall01

134. Geluk is het laatste wat je nodig hebt

Download PDF

Hoi Erik

Geluk moet je hebben als je een lot in de loterij koopt. Want de kansberekening om winst te maken op je lot is duidelijk: je gaat hier alleen maar geld mee verliezen. En als je bedrijfsresultaat afhankelijk is van geluk kan je beter vandaag stoppen. Ik denk dat de factor geluk het laatste is waar je je onderneming op moet grondvesten. Ik heb ook nog nooit een business plan gezien met een geluksfactor prognose. Geluk Erik is het laatste wat je nodig hebt om een goed bedrijf op te bouwen.Een succesvol bedrijf opbouwen is geen ‘rocket science’. Als je consekwent doet wat je moet doen dan kan het niet anders of je bedrijf wordt succesvol. Onze CEO in Slowakije had een paar jaar geleden een tegenvallend jaar met een klein verlies. Tijdens een van onze besprekingen uitte zij haar bezorgdheid over de tegenvallende resultaten en zij sprak zich ook uit over haar twijfels of zij dit wel weer om kon buigen. Of ze wel de goede strategie had etc. Ik stelde haar de volgende vragen: 

1. ‘Weet je waar de problemen zitten? Ja’

2. ‘Weet je hoe je die kunt oplossen? Ja’

3. ‘Weet je waar de kansen zitten? Ja’

4. ‘Heb je aan plan van aanpak? Ja’

5. ‘Voer je die ook uit? Ja’

6. ‘Mooi, dan heb je alles onder controle en je zult snel de resultaten weer hebben omgebogen. Ik heb alle vertrouwen in je en je kunt niet anders dan slagen op deze manier’.

Afgelopen maand realiseerde zij haar hoogste winst ooit. Sinds haar eerste jaar met verlies heeft zij de ene verbetering na de andere doorgevoerd. En elke keer weer slaagt zij er in om het bedrijf nog beter te laten draaien. Speelt de factor geluk een rol bij haar successen over de jaren heen? Nee. Zij weet gewoon heel erg goed wat er gedaan moet worden voor een goed resultaat.

Zij weet als geen ander waar de pijnpunten binnen het bedrijf liggen. Zij is een meester in het analyseren van alles wat er binnen het bedrijf gebeurt. Vervolgens weet zij precies wat er gedaan moet worden en doet dat vervolgens ook. Vooral het laatste schiet er bij veel ondernemers in. Velen zien wat er niet goed gaat. Misschien nog wel meer weten wat er gedaan moet worden. Maar slechts weinigen hebben de actie bereidheid en nog minder gaan ook echt tot actie over. 

Daar schuilt misschien wel de factor geluk. Dana heeft het ‘geluk’ dat zij actiebereid is. Dat zij niet ophoudt totdat ze heeft bereikt wat zij haar tot doel heeft gesteld. En de ondernemers die het wel allemaal weten maar niet tot actie overgaan; dat die dus gewoon geen geluk hebben omdat ze niet doen wat nodig is om hun bedrijf tot een succes te maken. Die hebben dus gewoon pech dat hun bedrijf niet floreert.

Een geweldig gerecht kan je elke keer weer geweldig laten zijn door precies dezelfde ingredienten op precies dezelfde manier te bereiden. Zo is het ook met je bedrijf. Doe de dingen die succes maken en vermijdt alles wat succes afbreekt. Zo eenvoudig. En geluk? Koop een lot in de loterij.

Groet

Gerard

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.