promi-banner onacall01

135. Winst is ook niet alles

Download PDF

Hoi Erik

Wij hebben afscheid genomen van een service lijn die ons dit jaar zo’n 4 miljoen euro omzet oplevert met ongeveer 8% winst (hoger dan de uitzendbenchmark van zo’n 3-5%). Volgend jaar, stel dat we door zouden gaan, zou de omzet zelfs nog aanzienlijk kunnen stijgen met misschien nog wel meer winst.

Het doet ons dan ook allemaal veel pijn om er mee te stoppen en de enige reden dat wij het doen is dat het ons waarschijnlijk nog meer pijn gaat doen als we er mee doorgaan. En dan is in dit geval pijn niet fijn. Stoppen met een winstgevende activiteit heb ik nog nooit van mijn leven gedaan. Het druist in tegen zo’n beetje alles waar ik voor sta. En als ik dit nu zo op schrijf kan ik eigenlijk niet geloven dat ik het ben die dit schrijft. Ben ik gek geworden?

Waarom stoppen met iets dat geld oplevert en groeipotentieel heeft? Geen enkele ondernemer die bij haar of zijn verstand is zal dit overwegen. Toch?

Deze service lijn maakt een aantal verliezen op heel andere gebieden dan geld. En de allerbelangrijkste is dat het een te zware wissel trekt op het uitvoerende team. Wij hebben teamleden met lede ogen zien vertrekken, er zijn er die weg willen gaan als ze hier nog langer aan moeten werken. Daarnaast is het hele proces zo complex (geworden) door o.a. wet- en regelgeving dat het haast niet meer foutloos is uit te voeren en automatisering is op korte termijn niet mogelijk. Het gehele proces is ook uitermate instabiel door de frequente wijzigingen in de wet- en regelgeving en het is bijna onmogelijk voor een sterveling om volledig geinformeerd te blijven zodat het gehele proces foutloos blijft draaien. Mede hierdoor krijgen wij het proces ook niet onafhankelijk werkend van het top management en zijn wij dagelijks bezig om continue brandjes (en branden) te blussen.

Ondanks de winst in geld ervaren wij het verlies met betrekking tot onze teamleden vele malen groter en dat heeft ons doen besluiten om met deze service lijn te stoppen. Het heeft ons een drietal dagen gekost met verhitte en soms emotionele discussies. Hier en daar is er een traantje gelaten. Voor sommigen slapeloze nachten en maagkrampen. Maar nu dat wij de beslissing hebben genomen is iedereen opgelucht. Zowel de voor- als tegenstanders.

Wij hebben verder besloten dat wij de betreffende service lijn willen vervangen met een die eenvoudiger is uit te voeren, waar het team veel meer voldoening uit kan halen, met een hogere marge en voor klanten een veel hogere toegevoegde waarde heeft. Een service lijn die positief scoort op de belangrijkste KPI’s (Key Performance Indicators) van een gezond business model: voorhanden project management, financieel haalbaar, risicobeperkt, automatiseerbaar, stabiele processen, transparantheid, winstgevendheid, stabiel wettelijk kader, werkplezier, garanties, onafhankelijkheid van individuele teamleden/management en goede afzetmogelijkheden.

En vreemd genoeg. Je gelooft het of niet. Maar wij denken dat wij binnen nu en drie maanden nieuwe diensten op de rit hebben staan die allemaal voldoen aan de bovengenoemde KPI’s. Het ene goede idee na het andere dient zich aan. Zo blijkt maar. Je krijgt waar je je op richt. Als je iets maar graag genoeg wilt dan dient het zich aan. Ferme beslissingen brengen ferme resultaten. En uiteindelijk denken we op deze manier ook nog meer winst te maken (in geld).

Groet,

Gerard

logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.