promi-banner onacall01

15. Visi Veni Vidi Vici

Download PDF

Beste Jan,

Visie dus, en dan een gedragen visie door alle belanghebbende partijen, is van doorslaggevend belang. En ik ben nu al een fan van Mevrouw Smits-Nusteling. Als ik in de raad van commisarissen zou zitten zou ik overwegen om de rest van de directie te ontslaan en haar een nieuwe directie samen te laten stellen.  Dit duidt voor mij op een ijzersterke instelling. Een hoge mate van integriteit.

Ik denk dat de kwestie van een gedragen visie voor een ondernemer makkelijker is dan voor een (nieuwe) CEO van een groot bedrijf. De ondernemer is vaak de eerste werknemer van het bedrijf en geeft de bedrijfscultuur bewust en onbewust vorm. Een nieuwe CEO, zeker als deze extern wordt aangetrokken, zal de bedrijfsvisie moeten kunnen omarmen en vanuit deze visie het bedrijf verder ontwikkelen. En dat is zeker niet eenvoudig.  Ik meen mij te herinneren dat de enige CEO die niet succesvol is geweest bij Philips extern aangetrokken was.

Je zou als potentiele top-manager voor een nieuw bedrijf zeer goed te rade moeten gaan bij jezelf en het zittende management team voordat je de beslissing neemt om de stap naar een nieuw bedrijf te zetten. Immers, je persoonlijke visie, die uit je essentie voortkomt, moet in harmonie zijn met de bedrijfsvisie. Anders wordt het pompen of verzuipen waarbij de kans op verzuipen groter is.

 

Succes  =

Visie(Pers. Visie + Bedrijfsvisie)X Inspiratie  X Internalisatie Bedrijfscultuur X

   Techniek X Discipline X Instelling

______________________________

Anti-Succes formule

 

Het is weer eens tijd om te sleutelen aan de Success Formule.  Succesvol ondernemen en leiden staat of valt met een gedragen bedrijfsvisie die een ieder inspireert. Daarnaast is bedrijfscultuur een belangrijk component dat mede het succes in structureel opzicht bepaalt. En dan heb je de mens in de onderneming. Ieder met eigen persoonlijke visies en achtergronden die op hun werk allemaal dezelfde richting moeten volgen. De hoofdingredienten voor succes zijn dan Visie, Inspiratie, Cultuur, Techniek, Discipline & Instelling. Persoonlijke Visie die inspirerend werkt op de bedrijfsvisie en verrijkt. Deze visie wordt gedragen door het bedrijf en versterkt de bedrijfscultuur. Visie en Cultuur vormen vervolgens het draagvlak van en de invulling voor de individuele ontwikkeling en produktiviteit van een ieder binnen het bedrijf op basis van Techniek, Discipline en Instelling met als horde de “Angst Factor”:

In deze formule is visie en de kwaliteit van visie van doorslaggevend  belang. En ik denk dat dit in de praktijk ook zo is. Wat tevens blijkt uit de formule, om als leider en bedrijf te excelleren, je helemaal niet op alles perfect hoeft te scoren. Als je op alle vlakken een (ruime) voldoende haalt denk ik dat je al excelleert  en zeker in vergelijking met de bedrijven en ondernemers om je heen.

Om te excelleren zul je wel flink moeten aanpakken. En het begint allemaal bij jezelf.  Dat is goed nieuws. Je hebt de mate van je succes zelf onder controle. En dat is slecht nieuws voor de ondernemers  die graag de omstandigheden de schuld geven als het tegen zit.

O zi placuta va doresc,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.