promi-banner onacall01

35. Verbeter de wereld, en begin bij jezelf

Download PDF

Beste Jan,

Dat is waarschijnlijk waarom sommige ondernemers hun bedrijven tot grote hoogtes weten te brengen en andere ondernemers blijven steken. Waarom sommige werknemers steeds weer tot meer in staat blijken te zijn en anderen op een dood spoor komen. Werknemers en werkgevers promoveren tot zij hun niveau van incompetentie bereiken. Als je dat bij jezelf niet door hebt dan gaat het fout. Want dan blijf je hardnekkig vasthouden aan je vertrouwde maar versleten manier van aanpak. Dat wat ooit werkte werkt niet meer.Het is makkelijk om dit bij anderen te zien. Oh zo moeilijk om dit bij jezelf te constateren. Immers, alles wat wij doen is de perfecte manier, vinden wij van ons zelf. Wij weten geen betere manier dan onze manier want als wij dat wel wisten zouden we het anders doen. Wij zijn het centrum van ons universum en ons universum is voor ons het enige universum wat er bestaat.

Om succesvol te blijven, of je nu ondernemer bent of werknemer, helpt het om jezelf te vernieuwen. Elke cel in je lichaam gaat dood en wordt vervangen door een nieuwe. Zo kan je dus ook elk idee, elke gewoonte vervangen door nieuwe ideeën en gewoontes. IBM vind ik een mooi voorbeeld van een zich steeds vernieuwend bedrijf. Het bedrijf is van een machine producerende onderneming (International Business Machines) geworden tot een IT service & solution dienstverlener met nog maar heel weinig verkoop van hardware. En dat is echt heel bijzonder. Want reken maar dat daar intern hard voor gevochten moet worden want het merendeel van de managers wil ongetwijfeld vasthouden aan wat was.

Zo kan je je zelf dus ook vernieuwen. Die vernieuwing is volgens mij essentieel als je verder wilt met jezelf, je carrière, je bedrijf. Dat is misschien makkelijker dan je denkt, maar mentaal zo lastig dat de meeste mensen besluiten om dat niet te doen.

Ten eerste moet je zelf doorhebben dat je moet veranderen. Als je dat namelijk niet door hebt dan houd je krampachtig vast aan je eigen maniertjes die steeds minder door de omgeving worden geaccepteerd waardoor je deze als vijandig gaat ervaren. Je voelt je niet meer begrepen terwijl je het toch allemaal zo goed weet en zo goed bedoelt. Maar de mensen luisteren niet meer naar je. Snik.

Als je eenmaal het besef hebt is de rest makkelijk. Omarm nieuwe technieken en de nieuwe regels van het spel. Ga dingen doen die je nog nooit hebt gedaan. Ontmoet mensen die je nog nooit hebt ontmoet. Kijk met een onbevangen blik om je heen, naar de anderen en jezelf. Zonder oordeel. Kijk en zie zonder invulling te geven aan dat wat je ziet.

Je vernieuwt jezelf door cursussen te volgen. Door op je werk de dingen op een nieuwe andere manier aan te pakken. Kijk naar andere mensen en hun manier van aanpak. Doe expliciet niet wat je gewoon bent te doen maar doe het tegenovergestelde. Gooi je dagindeling om. Begin met nieuwe hobby’s, andere eetgewoontes, nieuwe activiteiten. Wat je allemaal vernieuwt is misschien niet eens zo belangrijk, als je maar vernieuwt en je de innovaties in de maatschappij je eigen maakt.

Je kunt de wereld waarin je leeft maar op een manier daadwerkelijk verbeteren en veranderen. En dat is door jezelf te veranderen en te verbeteren.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.