promi-banner onacall01

43. Wie gooit de eerste steen?

Download PDF

Beste Jan,

Ik begrijp je. Maar ik kan geen oordeel vormen over deze mensen alleen op basis van wat ik in de kranten lees. Ik weet niet of Bram Moszkowicz slecht is voor zijn personeel. Of dat hij zijn bedrijf slecht leidt. Ik ben bang dat de journalisten die over hem schrijven dit ook niet weten. Ik vraag je: hoe kan ik in godsnaam een waarachtig oordeel vellen als ik de feiten niet tot mijn beschikking heb? Wie ben ik om een ander mens neer te sabelen alleen op basis van wat anderen over hem schrijven? Ik weet wel van Bram Moszkowicz dat hij regelmatig te zien is op TV en in kranten en tijdschriften en dat zou ik ook graag willen omdat ik denk dat dat mijn bedrijf ten goede komt.

Mij niet gezien dus. En hier kom ik meteen op een belangrijke succes factor. Als je je als ondernemer laat leiden door aannames, vooroordelen, je schuldig maakt aan “jumping into conclusions” is dat, denk ik, een grote rem op je succes. Veel van wat wij om ons heen ervaren wordt ingekleurd door onszelf op basis van onze opvoeding, oude ervaringen, cultuur en associaties. Hierdoor zien wij niet de werkelijkheid zoals deze is maar wij deze bijtekenen en inkleuren met onze gedachtes.

Hierdoor zijn wij vaak niet in staat om wat wij lezen, zien en horen ook daadwerkelijk te begrijpen. En dat brengt een afwijking tussen de werkelijkheid en onze interpretatie die zorgt dat je minder succesvol bent naarmate die afwijking groter is. Waarheidsvinding is heel erg belangrijk. Beter gezegd, realiteitsvinding is zeer bepalend voor je succes.

Ik ken bijvoorbeeld heel veel mensen die een oordeel hebben over Oost Europa en de mensen die daar wonen en werken terwijl zij nog nooit in Oost Europa zijn geweest. Geloof het of niet maar ik wordt regelmatig geconfronteerd met opmerkingen of het daar wel veilig is, of mensen daar wel iets kunnen, dat iedereen daar arm is en ga zo maar door. Niets is minder waar natuurlijk.

Stel dat je als CEO in die waan verkeert waardoor je de kans mist om te profiteren van een enorme groeimarkt? Opel mocht van General Motors niet hun auto’s in China verkopen… ! Coca-Cola dacht dat de markt in Oost Europa niet geschikt was voor mineraalwater omdat de mensen te arm waren en er geen geld voor over zouden hebben: de realiteit is totaal het tegenovergestelde. Mineraalwater is een van de meest populaire dranken.

Het is wel makkelijk om direct een mening te hebben of een oordeel. Daarom hebben zoveel mensen dat ook. Het kost namelijk geen moeite. Emoties en ideeën komen je meteen voor de geest. Wat wel moeite kost is om aan realiteitsvinding te doen. Dit is namelijk helemaal niet makkelijk en het is tijdrovend. Dat is waarschijnlijk de reden waarom zo weinig mensen zich hier mee bezighouden. Ik denk wel (aanname van mij!) dat de mensen die aan realiteitsvinding doen potentieel veel succesvoller kunnen zijn dan diegenen die zich laten leiden door hun primaire emoties, opborrelende gedachtes en vooroordelen.

Staat er in de Bijbel hier niet iets moois over? Hij die zonder zonde is gooit de eerste steen?

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.