promi-banner onacall01

47. Zelfdiscipline en zelfmotivatie

Download PDF

Beste Jan,

Zelfdiscipline, dat zeg ik. Super belangrijk voor persoonlijk succes. Verder heb je discipline nodig als je in team verband werkt. Je zult de discipline op moeten kunnen brengen om activiteiten uit te voeren waar je zelf het nut niet van inziet. Om werkzaamheden te verrichten die je liever niet doet. Je ontkomt er niet aan. Het lijkt trouwens wel of we in een tijd leven dat alles leuk moet zijn. En als het even tegen zit dan gaan we direct op zoek naar iets anders. Dat wij onze medewerkers moeten motiveren zodat ze hun best doen en goede prestaties leveren. En daar wil ik een kanttekening bij plaatsen. Ten eerste is niet alles altijd even leuk en je moet vaak grote obstakels overwinnen met doorzettingsvermogen en hard werken. En dat is vaak afzien. Ik kan het voor mijn collega’s niet leuker of makkelijker maken dan dat het is. Verder heb ik moeite om de verantwoordelijkheid op me te nemen om mijn collega’s te moeten motiveren. Motiveer je zelf maar, komt er altijd weer in mij op.

Want, als jij jezelf niet kunt motiveren, lukt mij dat zeker niet. Een sterke mate van zelfdiscipline is onontbeerlijk voor de succesvolle werk- en ondernemer. Ik kom regelmatig mensen tegen die als het ware gaan zitten afwachten totdat iemand hun motiveert om iets te doen. Die motivatie bestaat uit lijstjes van zachte(erkenning, waardering, etc.) en harde (materiele) zaken. Op zich natuurlijk niets mis mee, maar wel als dit een voorwaarde is voor het gemotiveerd zijn.

Volgens mij zijn succesvolle mensen ten eerste enorm gemotiveerd om hun doelen te bereiken. Hun motivatie reikt veel verder dan de motivatie-lijstjes. Sterker nog, die lijstjes zijn totaal ondergeschikt maar wel mooi meegenomen natuurlijk als ze op je weg komen. Als werknemer wordt je lijstje vanzelf ingevuld wanneer je succesvol bent. Maar als je motivatie afhankelijk is van wat anderen voor je doen, wat anderen je geven, wat anderen voor je regelen en van de waardering en erkenning van anderen dan ben ik bang dat je een motivatie-arme carrière gaat hebben. En ook weinig succesvol.

Ik spreek regelmatig mensen die een omgekeerde motivatie strategie hebben en dat is volgens mij een waarborg voor omgekeerd succes. Geen succes dus. Want je hebt dan een probleem. Je komt pas in beweging als er iemand motivatie aandraagt. Als iemand regelmatig motivatie-gadgets bij je aflevert. Een tweede probleem is dat je motivatie geleidelijk aan weer afneemt als de motivatie-presentjes niet in waarde en frequentie toenemen.

Dit soort motivatie-gedoe heeft voor mij ook iets manipulatiefs. En in plaats dat het motiveert vind eerder een erosie, een uitholling plaats. Succesvolle mensen hebben een zeer sterke zelfmotivatie die aan de basis ligt van dat succes. Je zelfmotivatie moet je namelijk helpen bij het overkomen van schier onmogelijk te nemen hordes en torenhoge weerstanden. Bij het negeren van tegenslagen, kritiek en mislukkingen. Als je wacht totdat iemand jou komt motiveren dan ben je een speelbal van anderen die je naar believen een worst voor houden.

Groet,

Gerard

2 Responses to 47. Zelfdiscipline en zelfmotivatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.