promi-banner onacall01

52. Over flexibel, snel en gedegen

Download PDF

Beste Jan,

Ik lees het Financieel Dagblad en dit staat vol met artikelen over mannen die top functies bekleedden bij grote ondernemingen die hebben moeten opstappen vanwege het (bijna) te gronde richten van de onderneming. En dat waren snelle, flexibele, doortastende en charismatische leiders en “ondernemers” die ons even lieten zien hoe het allemaal moest.

Mijn bedrijf is in beeld van enkele collega bedrijven die ons graag willen overnemen. Zij komen met ambitieuze plannen om binnen 3 jaar van € 50.000.000 naar € 250.000.000 te groeien of van € 200.000.000 naar € 1.000.000.000. Ik hoor die mannen aan (het zijn nooit vrouwen) en als ik hun plannen hoor denk ik “wow, dat is toch wel knap” en het gevoel bekruipt mij dat ik iets verkeerd doe want ik ben al 16 jaar hard aan het werk met nu een omzet van € 40.000.000.

Als ik mij met deze mensen vergelijk zie ik mijzelf altijd als iemand die aan het sappelen is om omzet en winst bij elkaar te schrapen en het bedrijf gezond te houden in een stormachtig economisch klimaat terwijl het die mannen ogenschijnlijk geen moeite kost om hun bedrijf uit te bouwen en waarbij financiering en omzet schijnbaar moeiteloos komen aanwaaien. Zij hebben het ook nauwelijks over klanten want die kennen zij niet, zij hebben het niet over de bedrijfsvoering maar over visies en strategieën. En daar bekruipt mij een “unheimisch” gevoel. Helemaal als ze van mij verwachten dat ik op al deze wilde ideeën (in mijn ogen) ook nog iets zinnigs terug moet zeggen. Want eigenlijk snap ik er nooit iets van.

Als ik om mij heen kijk bij bedrijven die groeien door het opkopen van andere bedrijven dan zie ik veel meer mislukkingen dan geslaagde acquisities. Nu ik bedrijven wil noemen die groot zijn geworden met acquisities (en gezond zijn) kan ik mij er geen voor de geest halen, maar waarschijnlijk omdat ik niet volledig ben geïnformeerd. Ik weet alleen van (uiteindelijk) mislukte overnames.

Nu probeer ik zelf enorm flexibel en snel te zijn, maar dan vooral voor mijn klanten, uitzendkrachten en collega’s. Met betrekking tot de bedrijfsvoering ben ik eigenlijk totaal het tegenovergestelde. Behoudend, voorzichtig en eerst geld verdienen voordat ik het uitgeef. Geen verplichtingen aangaan die het bedrijf in gevaar kunnen brengen. En met mij ken ik zo heel veel ondernemers. Stuk voor stuk mannen en vrouwen die gedegen aan hun bedrijf werken en ongetwijfeld ook grootse ambities hebben maar hun ontwikkeling niet forceren. Zonder grootspraak en met hard werken. Betrouwbaar en transparant. Waarachtig en solide.

Ik denk dat deze groep ondernemers het uiteindelijk het verst schoppen. Lang in het zadel blijven en niet worden gedwongen om af te treden. En in ieder geval een ander en de samenleving niet snel zullen duperen.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.