promi-banner onacall01

53. Hebzucht

Download PDF

Beste Gerard,

De snelle, flexibele, energieke en charismatische leiders die jij beschreef hebben inderdaad 1 hoofdmotief: hoe kan ik zo snel mogelijk mijn zakken vullen. Het lijkt alsof deze leiders snel en flexibel opereren, echter de onderneming die ze dienen creëren veelal producten die goed lijken voor de klanten, maar als je de kleine lettertjes leest en het product goed bekijkt de waarde heel anders is. Deze zogenaamde topleiders zijn van hun kroon gevallen na de crisis van 2008 en later.

Ik herinner me nog de “booming internet business “ begin jaren 2000. Ik werkte voor 1 van de rijkste ondernemers in Nederland. Hij had zijn bedrijf verkocht en wij zochten naar goede beleggingsmogelijkheden. Een van de hoofddoelstellingen waar wij ons op richten was de interactie en conversie tussen multi media , zoals tv, internet en telefonie. Een van de ondernemingen waar we naar keken was de voorloper van de eerste internetbroker in Nederland. De oude commissionairs deden de zaken nog via de telefoon en er lag een enorme potentie om via internet een groot deel van de omzet te gaan pakken. Een enorme efficiency slag zou hiermee gemaakt kunnen worden.

Voordat wij dit bedrijf onderzochten was een Amerikaanse investeerder geïnteresseerd in deze onderneming, want deze zag ook de mogelijkheden hiervan en bood €90 miljoen om de aandelen over te nemen. Zij wilden dit betalen zonder aanvullend onderzoek te doen. De eigenaren van deze internetbroker dachten toch meer geld hiervoor te kunnen krijgen en verhoogden de prijs naar €110 miljoen. De Amerikanen stonden hier niet negatief tegenover maar wensten nu wel een due diligence uit te voeren, alvorens akkoord te gaan met de overnamesom. Operationeel was deze internetonderneming bijzonder slecht georganiseerd en er waren diverse klachten van klanten. Er werd gedacht dat deze operationele problemen snel opgelost konden worden en niet echt belangrijk waren. Echter de Amerikaanse investeerder vond dit wel belangrijk en kon niet overzien wat voor schade er uit zou voortkomen en trok hun bod in.

De hebzucht van dit soort aandeelhouders leidt uiteindelijk tot desillusie. Het concept en de strategie waren goed, maar er was onvoldoende aandacht voor de operationele, back office zaken. Als deze aandeelhouders wat minder hebzuchtig waren hadden ze een prachtig bedrag ontvangen van €90 miljoen. De onderneming werd uiteindelijk verkocht voor € 1 a 1,5 miljoen.

Wat kunnen we hiervan leren? Natuurlijk heb je een drijfveer nodig om wezenlijke stappen te maken en daar helpt een zekere mate van hebzucht bij. Echter dit mag nooit het hoofdmotief wezen voor het ondernemen. Allereerst is focus op een markt en een product belangrijk, naast gewoon keihard werken (de meeste rijke mensen hebben hun fortuin verdiend met hard werken en free tickets komen maar zelden voor). Je moet creatief zijn, buiten de bestaande kaders kunnen denken. Daarnaast moeten de organisatorische en operationele zaken op orde zijn, wat vaak wordt gezien als het hart van de onderneming.

Groet,

Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.