promi-banner onacall01

54. Bezieling

Download PDF

Beste Jan,

Ik ken maar heel weinig ondernemers in mijn omgeving die snel fortuin hebben gemaakt. Een aantal dat daar wel in slaagde was het snel kwijt. Ik spreek ook veel ondernemers die een bedrijf beginnen om het binnen enkele jaren weer te verkopen voor veel geld. Altijd valt mij weer op dat in die gevallen de activiteit van het bedrijf niet centraal staat maar juist de uiteindelijke verkoop. De focus is alleen op geld. Er is nauwelijks passie voor het geleverde product of de service. Er geen compassie is met de gebruiker, de klant, de leveranciers, de medewerkers.

En ik zie ze eigenlijk allemaal mislukken. Dat is niet omdat het geen kundige, hardwerkende, integere ondernemers zouden zijn. Maar het is volgens mij omdat er iets ontbreekt.  Als het hoofdmotief geld is ontbreekt er een essentiële factor die veel wezenlijker is voor een ondernemer om lange termijn succes te waarborgen. Geld als motief is nooit sterk genoeg om alle tegenslagen en uitdagingen te kunnen overwinnen die zich constant voordoen.

Iedereen wordt in zijn of haar werkende leven geconfronteerd met een constante stroom van zich aandienende uitdagingen. De mate van succes in iemands carrière (ondernemer of werknemer) is gelijk aan het aantal “overwinningen” op al die uitdagingen. Ons “ploeteren” om die allemaal de baas te kunnen kost enorm veel energie, doorzettingsvermogen, opofferingen en een vaak “blind” en “onrealistisch” vertrouwen in de goede afloop.

Om dat allemaal op te kunnen brengen heb je veel meer nodig dan alleen maar geld als motief. En daarom denk ik, zie je veel mensen niet het uiteindelijke succes behalen wat zij wel voor ogen hadden en waar zij in principe wel de capaciteiten voor hebben.

Zij missen bezieling. De diepgewortelde liefde en passie voor hun product, service, klanten, medewerkers, leveranciers. Een passie die zo sterk is dat wat voor tegenslagen er ook op hun weg komen er nooit sprake van is om te stoppen. Stoppen is geen alternatief. Komt niet in het woordenboek voor. Die ondernemers en werknemers hebben duurzaam succes. Want met bezieling is elke uitdaging eerder een feestje dan een probleem. Liefde voor je product, je klanten, is net dat extraatje dat je alles doet overwinnen. Dat je motiveert om door te zetten.

Van Anthony Robbins herinner ik mij een uitspraak “you only fail if you give up” en van Ted Turner (CNN)“You can never quit. Winners never quit and quitters never win”. Dit zijn voor mij grote waarheden, en om dat op te kunnen brengen (nooit opgeven) heb je totale bezieling nodig en wat mij betreft legt geld als hoofdmotief het hier altijd van af.

Hart voor de zaak hebben.

Groet

Gerard

One Response to 54. Bezieling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.