promi-banner onacall01

55. De nieuwe werkelijkheid

Download PDF

Beste Gerard,

Afgelopen week was een trendwatcher op tv, die nieuwe trends signaleert. Hij doet dit door te reizen, praten met CEO’s, universiteiten, etc. De trends die hij signaleerde waren voortgekomen uit de crisis van 2008-2013: versobering, meer recycling, en meer samendoen.  Interessant is te zien dat in een land als India en andere opkomende landen de innovaties die hieruit voortvloeien aangeduid worden als Jugaad, wat inhoudt: “meer doen met minder”. Het meest opvallende aan de Jugaad-vernieuwers is hun manier van denken over spaarzaamheid. Deze ondernemers proberen continu meer waarde te bieden aan hun klanten tegen lagere kosten. Dit komt voort uit een reactie op de constante schaarste. Voor Jugaad-ondernemers is spaarzaam zijn de enige manier om te overleven.

De Jugaad innovatie bestaat voorts uit een aantal principes, waarbij voor mij principe 7 de belangrijkste is: “Volg je hart: je tijd is beperkt, dus verspil die niet door het leven van iemand anders te leiden”. Heb de moed om je eigen hart en intuïtie te volgen (Steve Jobs). Het hart is de zetel van passie, intuïtie en empathie. Jugaad-vernieuwers hebben deze kwaliteiten in overvloed.

In de westerse wereld wordt de stabiele omgeving en de overdaad aan betutteling vaak gezien als veilig. Echter hier schuilt het grote gevaar: het is te lang goed gegaan en hierdoor zien we niet dat de wereld razendsnel verandert en wij in het Westen de boot dreigen te missen. Wij krijgen blijkbaar te weinig impulsen om daadwerkelijk de koers te verzetten om ook in de volgende decennia de wensen van klanten te vervullen. Jugaad-vernieuwers vertrouwen meer op hun sociale eigenschappen en intuïtie en gaan af op waarnemingen die bij de consumenten, klanten een belangrijke rol spelen. Zij experimenteren om hun gedachten te toetsen. I.p.v. voorspellingen te doen testen de Jugaad-vernieuwers hun intuïtie in de praktijk om direct feedback te krijgen (learning by doing). Daarnaast moet de passie constant gevoed worden. Hier speelt een belangrijke rol dat je je niet bij de eerste de beste tegenstand neerlegt. Als je werkelijk gelooft in datgene wat belangrijk is voor je klanten, moet je dit uitvoeren, links om of rechts om.

Nu we hebben gezien dat de westerse welvaart aan het afbrokkelen is en we worden ingehaald door de opkomende markten moet het roer om. De meesten van ons weten dit ook en dit kan alleen door creatieve manieren te vinden om gebruik te maken van de passie en ondernemende dynamiek van jonge mensen die gemotiveerd zijn om deze verandering aan te brengen.

Een mooi voorbeeld van een dergelijke vernieuwing van de laatste jaren is Starbucks. Door de klant emotioneel te betrekken in plaats van te concurreren op prijs en gemak, bracht het bedrijf een revolutie tot stand in de manier waarop koffie werd gekocht en verkocht.

De grote uitdaging voor de meeste bedrijven is de eigen organisatie zo in te richten dat er voldoende impulsen zijn om vernieuwingen door te voeren. Als General Electric, Apple en Starbucks in staat zijn Jugaad innovatie naast de traditionele structuren in te bedden moeten ook kleinere bedrijven in staat zijn hier hun voordelen mee te halen.

Groeten,

Jan Stam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.