promi-banner onacall01

56. Krinomai

Download PDF

Beste Jan,

Hoera, want misschien ben ik ook wel een Jugaad-ondernemer. Na de crisis van 2008 die wij als bedrijf het sterkst voelden in 2009, was mij een ding heel duidelijk geworden. Zoals het was wordt het niet meer.  Ergens in 2009 deed ik “crisis” in de Google en ik vond dat het woord “crisis” waarschijnlijk van het Griekse woord “krinomai” komt hetgeen “moment van de waarheid” of “ het moment waarop een beslissing moet worden genomen dat van grote invloed is op de toekomst”.  In China betekent het karakter voor “crisis” ook “kans” en in oud Bijbelse vertalingen wordt het woord crisis direct gekoppeld aan het woord vertrouwen.

Dit veranderde mijn focus van “crisismanagement” naar het op zoek gaan naar de nieuwe economische wetten, naar de nieuwe spelregels, naar de kansen voor ons bedrijf in een economische omgeving die plotseling veranderd was. Mijn conclusie was dat ik sneller moest leveren, met een betere kwaliteit, tegen een veel lagere prijs en met minder mensen aan een kritischer geworden klant.

De crisis heeft ons aangezet tot een, voor ons, zeer spectaculaire ontwikkeling. Wij hebben de productiviteit per medewerker verhoogd van € 74.000 per jaar (2007) tot € 216.000 per jaar (2012). Met een gelijk gebleven absolute winst (de marge is flink omlaag gegaan). Dit lijkt mij erg Jugaad: meer waarde tegen een lagere prijs.

Maar het kan nog veel en veel beter en spectaculairder. Er zijn heel veel nieuwe en erg succesvolle bedrijven die hun diensten of helemaal gratis of tegen onwaarschijnlijk lage prijzen weten aan te bieden: Google, Facebook, Ryanair, Easyjet om er een paar te noemen. Deze trend is niet meer te stuiten en steeds meer en meer bedrijven leveren hun diensten gratis en kunnen toch genoeg inkomsten en zeker ook winsten genereren voor een gezonde bedrijfsvoering.

Ik denk dat dit een verdienste is van de crisis maar ook tevens een accelerator van de negatieve gevolgen die de crisis met zich mee brengt. Bedrijven namelijk die vast houden aan de economische spelregels van voor 2008 zullen het niet volhouden. Die bedrijven zijn gedoemd te verdwijnen. En ik vermoed zomaar dat het merendeel van die bedrijven zich in de traditionele “rijkere” economieën in het Westen bevinden. Bedrijven in de nieuwe opkomende economieën hebben geen last van oude dogma’s, de regeringen in die economieën zijn flexibel en staan open voor verandering.

Wil je succesvol zijn zal je de nieuwe spelregels moeten toepassen. En dat zal even slikken zijn voor veel ondernemers. Hoe kan ik mijn dienstverlening gratis aan mijn klanten leveren en toch winst maken?

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.