promi-banner onacall01

61. Welke fase?

Download PDF

Beste Gerard,

Ik denk dat in de sector waar jullie bedrijf zich bevindt, je datgene doet om de onderneming springlevend te houden. Luisteren naar de klanten en proberen in te spelen op nieuwe behoeften, daar innoveren waar dit mogelijk is. Van wezenlijk belang is in te zien en je er van bewust te zijn in welke fase van ontwikkeling het bedrijf en de sector zich bevindt.

In analyses van bedrijven die wij maken onderscheiden we 4 fasen van ontwikkeling:

1. De groeifase: een onderneming begint, investeert en ontwikkelt zich. De beginperiode zal geen winst opleveren en wordt datgene wat verdiend wordt in het bedrijf gestopt om het bedrijf een steviger buffer te geven. Vervolgens zal de groei versnellen en daarmee de winst. Een mooi voorbeeld is Apple zo’n 5-10 jaar geleden.

2. De zogenaamde “fading”-fase: er is toenemende concurrentie en de winsten vlakken af. De markt raakt verzadigd: kijk in de telecom sector naar bijvoorbeeld Nokia, enkele jaren geleden.

3. De “mature”-fase: er is een grote zeer concurrerende markt, waarbij de marges klein zijn. Alleen door kosten beheersbaar te houden kan nog winst worden behaald: heel veel bedrijven in de Westerse wereld.

4. De “terminal”-fase: de vraag naar producten wordt minder en de concurrentie is moordend: de bouwsector in Nederland bijvoorbeeld. In deze fase zal bij ongewijzigd beleid het bedrijf kapot gaan. Indien de onderneming inziet dat structureel het roer om moet zal een nieuwe mogelijk weer winstgevende weg worden ingegaan.

Uiteraard speelt de macro omgeving ook een belangrijke rol: zit je in een gebied waar de bevolking jong en dynamisch is en groeit of bevind je je in een krimpgebied en met een vergrijzende bevolking.

Het is ook niet voor iedere ondernemer weggelegd om een juiste inschatting te maken van de werkelijke situatie en het groeipotentieel. Ook is niet iedere ondernemer geschikt om in de diverse fasen van ontwikkeling de onderneming succesvol te managen. Echter de echte ondernemer herkent en erkent zijn of haar grenzen en beperkingen. Van wezenlijk belang is dan om terug te kunnen vallen op enkele betrouwbare en ervaren adviseurs, die je kunnen helpen bij de juiste richting en met de juiste mensen die wel in staat zijn de onderneming verder te ontwikkelen, dan wel een strategiewijziging door te voeren. Ook belangrijk is om bij grotere ondernemingen een soort “denktank” te hebben met een mix van ervaren en jonge mensen die de voelsprieten van de onderneming zijn naar ontwikkelingen en nieuwe behoeften.

Terugkomend naar jouw bedrijf: gezien de grote concurrentie en dalende marges in de markten waar het opereert, zit je in fase 2-3: fading/mature.  Door te innoveren en blijvend te zoeken naar niches kun je accelereren. Dit vol te houden en je mensen blijvend te stimuleren is de uitdaging.

Groet,

Jan

3 Responses to 61. Welke fase?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.