promi-banner onacall01

60. Sparen, hard werken en toewijding

Download PDF

Beste Jan,

Ik denk zomaar dat ik het bedrijf ken. Dat zijn ondernemers pur sang. Ik heb met hen samengewerkt (door jouw introductie!) en je kunt je bijna geen betere partner wensen. Het zijn mensen die 100% voor hun bedrijf gaan, met beide benen op de grond staan terwijl ze zeer innoverend zijn. Als ondernemer zou je natuurlijk continu bezig moeten zijn om de toekomst van je bedrijf zeker te stellen.  Soms zie ik bij CEO’s van grote bedrijven een heel ander belang: “hoe verdien ik zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld, eventueel ten koste van het bedrijf waar ik nu CEO van ben”. Met betrekking tot de continuïteit van mijn bedrijf richt ik mij op een drietal aspecten die voor mij de basis vormen.

De eerste is dat ik de winst die ik vandaag maak zie als een versterking van mijn bedrijf en dus een veiligere toekomst. Ik weet ook dat ik niet elk jaar winst maak. Dus spaar ik. Ik bouw een buffer op. En die buffer heeft ons al heel wat keren door zwaar weer geholpen. Daarnaast investeer ik nooit geld wat ik niet eerst heb verdiend. Ik zal nooit geld lenen voor een nieuw project want dat vind ik te gevaarlijk. Het risico voor de continuïteit van ons bedrijf zou ik direct hiermee in gevaar brengen.

Ten tweede ben ik druk met het implementeren van innovaties en met verbeteringen van bestaande processen. Daarnaast onderneem ik veel nieuwe projecten en ik zorg dat ik direct contact houd met mijn klanten, collega’s, uitzendkrachten en leveranciers. Zo weet ik wat er leeft en wat de dagelijkse uitdagingen van mijn collega’s zijn. Van al die innovaties en nieuwe projecten mislukken de meeste. Maar tot nu toe is gebleken dat er altijd wel een paar zeer succesvol blijken en juist die successen tillen ons bedrijf weer op een hoger niveau.  De grootste uitdaging is om te bepalen welke ideeën uiteindelijk tot een succes leiden en welke niet. Ik kan dat nog steeds niet goed inschatten, dus doe ik meer projecten om er zeker van te zijn dat ik overblijf met 1 of 2 successen. Dat is hard werken. Ik heb in de loop der jaren wel geleerd dat het succes niet zozeer in het project zit maar in de toewijding die je het project kunt geven. Hoe meer toewijding, de groter de kans op succes.

Ten derde richt ik mijn aandacht op de kern activiteit van mijn bedrijf. En ik laat niets of niemand mij hier van afleiden. Elke keer weer doen zich geweldige kansen voor, proberen mensen mij over te halen om ergens in te stappen wat niet mijn business is.  En ik doe het niet, want ik weet dat ik er niet goed genoeg in ben en ik weet dat ik al mijn tijd en toewijding nodig heb om mijn bedrijf “up-and-running” te houden.  Het geeft ook rust want er is maar weinig afleiding. Nee (en ja) zeggen is makkelijk als je weet waar je je op richt en als je weet waar je naar toe wilt.

Kortom, mijn “succesformule” is vrij eenvoudig en misschien wel een beetje saai. Geld sparen voor moeilijke tijden, innoveren en veel ondernemen door hard te werken en alleen maar doen waar we goed in zijn en geen branche vreemde avonturen.

Groet,

Gerard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.