promi-banner onacall01

63. Sochi, the day after

Download PDF

Beste Gerard

Het is goed te zien dat je je de laatste jaren verder hebt ontwikkeld en met de nodige ervaring, ook door vallen en opstaan, zover bent gekomen. Inzien dat je moet anticiperen op datgene wat komen gaat. Het is verleidelijk om in de fase van groei en toenemende winst in euforiestemming te raken. Je krijgt het gevoel onoverwinnelijk te zijn, krijgt veel complimenten en veel ‘vrienden’, immers je bent succesvol. Des te moeilijker is het om over de grenzen heen te kijken en rekening te houden met de volgende fase.Een vriend van me is een succesvolle ondernemer geworden door service en klantenrelaties centraal te stellen. Daarnaast werden geen bedrijfsvreemde grote investeringen gedaan en goed op de kosten gelet. Zijn onderneming is actief in de bouwsector en in de logistiek. Door zich steeds meer te richten op flexibele huisvesting en oplossingen is zijn bedrijf ondanks de crisis succesvol gebleken. De omzet en winstgevendheid zijn weliswaar afgenomen, maar door tijdig de juiste maatregelen te nemen is hij in staat succesvol te zijn. Enkele jaren geleden heb ik hem aangegeven om zich meer te begeven in de renovatiesector, terwijl zijn bouwbedrijf met name gericht was op nieuwbouw (kantoren, scholen, woonwijken).  Hij was het daar niet mee eens, want door te focussen en de beste te willen zijn in de nieuwbouwprojecten zag hij voldoende mogelijkheden. Inmiddels ziet hij toch in dat de renovatiesector een gebied is dat juist nu kansrijk is en zal uitbreiding in die richting zoeken. Het is nooit te laat om op je beslissing terug te komen.

Ik haal ook veel inspiratie uit de sport en dat is met de Winterspelen in Sochi voor ons Nederlanders een groot feest. Op de lange baan schaatsen winnen we de meeste medailles en laten zien waar een klein land groot in kan zijn. Het is een goed voorbeeld om als sportorganisatie je niet heel breed in te zetten om medailles te halen, maar juist daar in te zetten waar we veel kansen hebben, professionele begeleiding, een goede logistiek (beschikbaarheid van schaatsfaciliteiten) en wetenschappelijke kennis gebruiken, zowel wat betreft de training als het materiaal (pakken ontwikkeld met materiaal van DSM en schaatsen van Viking, op maat gemaakt en doorgetest). Dit zijn aspecten waar je je als ondernemer in kunt herkennen: focussen, daar investeren waar de grootste winst kan worden behaald. Geen concessies doen in professionele begeleiding, training en daarna het geluk afdwingen, want het verschil zit soms in de details. Uiteindelijk gloort dan de medaille/winst waar je zolang en veel in hebt geïnvesteerd. Echter na de medailles kun je niet stil blijven zitten. Stilstand is achteruitgang, in de sport, maar ook in het bedrijfsleven.

De kritiek op het schaatsten is nu dat er te weinig concurrentie is van andere landen. Nederland is op dit gebied te goed. Het gevaar ligt op de loer dat belangstelling voor het schaatsen internationaal gaat afnemen. Commercieel gezien is lange baan schaatsen te weinig sexy. Dit betekent dat het product niet goed genoeg is. Als je de beste bent maar de internationale gemeenschap wil hier niet naar kijken en dus commercieel niet aantrekkelijk is moet het anders. Wel zie je internationaal meer belangstelling voor short track (korte baan schaatsen) en skeeleren, met name in de VS en Azië. Hier moeten we dan lering uit trekken: kennis van de sport overbrengen naar andere landen, concurrentie bevorderen en samenwerken om het product aantrekkelijker te maken. Ook dit hoort bij ondernemen: door ontwikkelen en door selecteren is niet genoeg. Juist aandacht en toegevoegde waarde voor de klant is essentieel. Ook al ben je het best in je soort, het moet wel erkend worden.

Groet,

Jan Stam

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.