promi-banner onacall01

65. Fun en winst

Download PDF

Beste Gerard,

Dat we in het Westen in een moeilijke periode zitten is duidelijk. Dat alles niet vanzelf gaat is ook logisch. Het is op zijn minst bewonderenswaardig dat jouw bedrijf welke actief is in landen uit Oost Europa en zelfs in Oekraïne het hoofd boven water houdt. Ook de recente politieke onrust veroorzaakt door Rusland zal invloed hebben op diverse vestigingen van jou.

Opvallend is te zien dat jouw ervaringen met Russen over het algemeen positief zijn. Dit staat in schril contrast met het beeld dat vele mensen hebben. Met name in landen als Turkije en Spanje gedragen een groep Russen zich als hebberige, ongemanierde en weinig respectvol ten aanzien van de medevakantiegangers. Ook in Monaco en Londen kom je veel Russen tegen die bulken van het geld, vaak met een jonge, mooie dame aan hun zijde die de onroerend goed markt aldaar verzieken.

Gelukkig ervaar jij dat de meerderheid van het Russische volk wel hartelijk en ‘normaal’ zijn. Afgelopen maand was Rusland behoorlijk in het nieuws met een dreiging naar de Oekraïne en de annexatie van de Krim. Het Westen veroordeelt deze agressie, maar als je goed naar de geschiedenis kijkt (1954, begin jaren ´90 ) en luistert naar de meerderheid van de bevolking dan is deze stap niet echt vreemd. Als je ook kijkt naar de invallen van de VS na WOII, die wij (ook ik) altijd als normaal vonden, dan is het nog maar de vraag of de annexatie van de Krim moet worden gezien als een niet te accepteren daad.

Met dit soort kwesties moet je genuanceerd omgaan. Ook Derk Sauer vindt dat Rusland ten aanzien van de Krim niet fout heeft gehandeld. Sauer heeft een behoorlijk media concern opgebouwd in Rusland met meer dan 4000 werknemers. Hij staat bekend als zeer kritisch tegenover het Russische bewind en is zeker niet bang om hekelige kwesties te publiceren. Zijn drijfveren en succesfactoren zijn fun en winst. Op de eerste plaats moet je plezier hebben in datgene wat je doet, maar als dit geen winst oplevert en alleen maar geld kost zal dit plezier al snel verdwijnen.

Ook hij heeft vele tegenslagen gehad en vreemd genoeg geen of weinig ervaring met corruptie. De lessen die we van deze ondernemer pur sang kunnen leren zijn: durf over de grens heen te kijken, wees voorbereid op tegenslagen, houdt rekening met bureaucratische vertragingen, verdiep je in de historie en de mensen, gebruik vervolgens je sociale vaardigheden om mensen voor je te winnen om je doel te bereiken. Daarnaast moet je altijd voor een escape zorgen voor de echt onverwachte gebeurtenissen als het echt mis gaat. Het lijkt erop dat jij aan vele van deze eigenschappen beantwoord, dus komt het ook in het nu moeilijke Oekraïne en Rusland wel goed verwacht ik.

Groet,

Jan Stam

One Response to 65. Fun en winst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Blue Captcha Image
Refresh

*

 
logo_lugera

Copyright © 2013. All Rights Reserved.